Večer poezije in glasbe ob stoletnici konca prve svetovne vojne

V Tomaju je bila v nedeljo zvečer ena prvih spominskih slovesnosti v Sloveniji, posvečena koncu prve svetovne vojne, ki je tudi na Krasu, zlasti v Doberdobu, terjala številne žrtve, opustošenje, požgane hiše, begunce in vojne invalide.

 Foto: Franc Kranjc/Slovenski utrip
Foto: Franc Kranjc/Slovenski utrip

TOMAJ > Pripravila sta jo Kulturno društvo Tomaj in Župnija Tomaj, naslovila pa Ne jokaj ljubica. Udeležence sta pozdravila tudi predsednik katoliškega društva Hrast iz Doberdoba Kristjan Lavrenčič in sežanski podžupan Rado Pirjevec, nastopili so otroški pevski zbor Veseljaki, mešani pevski zbor Slovenskega kulturnega društva Hrast iz Doberdoba in Kvartet violončelov, recitatorja Sanja Vogrič in Nikolaj Pintar pa sta s pričevanji osvetlila strahote 1. svetovne vojne. Te v spominih ljudi vedno bolj bledijo, zato je pevski zbor ob koncu zapel znamenito pesem Oj, Doberdob, slovenskih fantov grob.

Ena izmed najhujših bitk na Soški fronti je potekala v 2. ofenzivi na območju Doberdoba, kjer je v spopadih med avstro-ogrsko, nemško in italijansko vojsko izgubilo življenje 600 pretežno slovenskih vojakov, med 200 in 300 je bilo ranjenih, številni so postali trajni vojni invalidi. V dvanajstih dneh neprestanih bojev pa do dvajsetkrat močnejši sovražnik ni uspel zasesti niti tristo metrov slovenskega ozemlja na Krasu.


Najbolj brano