Ponujajo izobraževanje za delo v športu

Športna zveza Ajdovščina z 52 člani ponuja razvejano mrežo dejavnosti tudi za najmlajše. Ti so se včeraj spoznavali z izvajalci na tradicionalni Mini olimpijadi. V družbi športnikov ter predstavnikov klubov in društev je v športnih in družabnih igrah uživalo 1220 učencev od prvega do četrtega razreda.

Na Mini olimpijadi je ponudbo športnih klubov in društev v 
ajdovski občini spoznalo več kot 1200 učencev.  Foto: Alenka Tratnik
Na Mini olimpijadi je ponudbo športnih klubov in društev v ajdovski občini spoznalo več kot 1200 učencev.  Foto: Alenka Tratnik

AJDOVŠČINA > Prireditev Mini olimpijada, ki poteka pod pokroviteljstvom Olimpijskega komiteja Slovenije, otroke in mladino spodbuja k aktivnemu preživljanju prostega časa in športnemu obnašanju s promocijo vrednot sodelovanja in prijateljstva. Ob začetku šolskega leta pa je tudi priložnost za predstavitev izvajalcev športnih programov in povabilo k vpisu. Da je tako, se strinja tudi trenerka plavanja in predstavnica Plavalnega kluba Ajdovščina Ana Ličen.

“Zagotovo pripomore k temu, da se mladi odločajo tudi za plavanje. Naš klub Ajdovščina gre v šesto sezono in marsikdo še ne ve, da ta šport obstaja tudi v Ajdovščini. Z otroki tukaj navežemo osebni stik, jim predstavimo klub, na diplomah za sodelovanje pa dobijo tudi uporabne podatke.”

Primož Sulič

sekretar Športne zveze Ajdovščina

“Športnikom želimo ob študiju, ki ga izvajajo, če ga izvajajo, in ob njihovem aktivnem športnem udejstvovanju omogočiti še neformalno izobraževanje za delo v športu.”

Nagovarjajo zlasti tiste, ki še niso v klubih

Kot je dodal strokovni delavec Zavoda za šport Ajdovščina in sekretar Športne zveze Ajdovščina Primož Sulič, gre za eno od oblik promocije športa, s katero dosegajo popularizacijo aktivnosti, z njo pa nagovarjajo zlasti tiste, ki še niso aktivno vključeni v šport. V to zgodbo sodi tudi počitniški projekt Športne počitnice, ki ga je letos obiskovalo več kot 860 otrok, z njimi pa je delalo približno 70 honorarnih delavcev iz klubov in društev. “Gre za skupne dejavnosti, usmerjene v promocijo športnih društev, športnega centra in tudi v ustvarjanje honorarnih delovnih mest. Vsega tega ne bi bilo brez sodelovanja v okviru letnega programa športa. Z njim smo vzpostavili sistem, v katerem člani zveze deset mesecev opravljajo svojo dejavnost samostojno, poleti pa se vključijo v športne počitnice,” je povedal Primož Sulič.

Ajdovska krovna športna organizacija v novo sezono vstopa tudi s preglednejšim in uporabnikom prijaznejšim spletnim mestom. Tudi termini vadb so že znani, dejavnosti pa so razpršili po vsej občini. “Seznam smo pripravili glede na razpoložljivo infrastrukturo, pri tem smo prioritetne termine umestili v javne športne objekte. Košarka bo v športni dvorani v Šturjah, rokomet v športnem centru, druge panoge smo razdelili v ostale športne objekte. V mrežo smo vključili dvorane zavoda, osnovnih šol in tudi krajevnih skupnosti,” je še povedal Sulič.

Z dvojno kariero do dela v športu

V zvezi so se aktivno lotili tudi problema pomanjkanja strokovnega kadra in ustvarjanja razmer za lažji prehod športnikov iz aktivnega športnega udejstvovanja na poslovno pot. S partnerji iz Hrvaške, Italije, Avstrije in Bolgarije so vstopili v projekt Dvojna kariera. “Športnike želimo spodbuditi, da že med aktivno športno kariero začnejo delati v smeri kariere po športni 'upokojitvi'. Prednostno pa jim želimo ob študiju, ki ga izvajajo, če ga izvajajo, in ob njihovem aktivnem športnem udejstvovanju omogočiti še neformalno izobraževanje za delo v športu. Mednarodna raziskava je pokazala, da kar 95 odstotkov športnikov tudi po končani karieri tako ali drugače ostaja v športu, s katerim so se ukvarjali. V Ajdovščini imamo veliko potencialnih strokovnih delavcev, ki jih želimo vključiti in jim omogočiti delo v športu.”


Najbolj brano