Kri je daroval že 160-krat

Triinšestdesetletni Izolan Vojteh Dovč je med tistimi Slovenci, ki so največkrat darovali kri; življenjsko tekočino je včeraj v izolskem Centru za transfuzijsko dejavnost podaril že stošestdesetič, kar ga uvršča med rekorderje v Istri in daleč naokrog. Zadnjih 40 let kri daruje vsake tri mesece.

Vojteh Dovč je že 160-krat daroval kri. V Istri in daleč naokrog mu 
ni para. Sam pa, med smehom,  pravi, da so brez konkurence 
kranjske klobase, ki jih dobijo krvodajalci. Foto: Mirjana Cerin
Vojteh Dovč je že 160-krat daroval kri. V Istri in daleč naokrog mu ni para. Sam pa, med smehom, pravi, da so brez konkurence kranjske klobase, ki jih dobijo krvodajalci. Foto: Mirjana Cerin

IZOLA > “S tem bom nadaljeval, dokler bom lahko,” nam je povedal Vojteh Dovč. Če bo vztrajal še dobri dve leti, bo prišel do številke 170. Po dopolnjenem 66. letu pa bo moral krvodajalstvo obesiti na klin.

Kljub tako intenzivnemu udejstvovanju - vsakič izgubi 450 mililitrov krvi - se počuti odlično. Je v dobri zdravstveni kondiciji, čeprav se ne ukvarja s športom in ne prisega na posebno prehrano. “Zadnjih pet let morda le malo manj jem,” priznava in poudarja, da rad pomaga ljudem. Soproga Magda Dovč mu v šali večkrat reče, da bi drugim dal eno roko prej kot njej.

Daroval 72 litrov krvi

Predstojnica Centra za transfuzijsko dejavnost Irena Kramar pravi, da je Dovč v vseh teh letih podaril 72 litrov krvi in s tem pomagal vsaj 400 bolnikom. “Če bi jih stlačili v avtobuse, bi se jih nabralo za osem polnih avtobusov. Res smo hvaležni Dovču in vsakemu zdravemu posamezniku, ki se odloči podariti kri.” Na Dovča so zelo ponosni tudi v izolskem Rdečem križu z Vando Zajc na čelu.

Čeprav sta bila krvodajalca tako soproga kot njen pokojni oče Marjan, je krvodajalec postal, ko je delal v izolski Ladjedelnici 2. oktober. “Na transfuzijo nas je šlo po 20 delavcev naenkrat, tudi iz vrst ladijskih mizarjev, med katerimi sem bil. Prvih trideset odvzemov se mi je zdelo še nekaj posebnega, potem so postali rutina.”

Dovča mnogi poznajo po šolanju psov, s čimer se ukvarja že 25 let. Rodil se je v Trbovljah, z osmimi leti je prišel v Piran in pred 44 leti v Izolo - takrat je tudi prvič daroval kri, natanko 20. septembra 1974. Malo kasneje se mu je rodila hči Natalija Dovč, nekdanja svetovna prvakinja v fitnesu in body buildingu. Dovč pravi, da bo v Izoli ostal, saj si življenja brez morja ne predstavlja.


Najbolj brano