Krstili bodo 51 dijakov

Piran bo ta konec tedna zaživel v gusarskem vzdušju. Gimnazija, elektro in pomorska šola (GEPŠ) Piran bo skupaj z občino in drugimi soorganizatorji pripravila že 72. Pomorski krst, praznik pomorstva. Na njem se bo predstavil tudi 430. mornariški divizion Slovenske vojske, sodelovala bo Uprava za obrambo iz Postojne.

Sobotni Neptunov sprevod (ob 16. uri izpred pomorske šole) in krst med 18. in 19. uro ob  Hotelu Piran  so napovedali (z leve): Irena 
Dolinšek, Vojka Štular, Borut Butinar, Igor Novel  in major Andrej Pečar. V ozadju stojita dijaka   Sergej Štrafela in Husein Tahirović.     Foto: Mirjana Cerin
Sobotni Neptunov sprevod (ob 16. uri izpred pomorske šole) in krst med 18. in 19. uro ob Hotelu Piran so napovedali (z leve): Irena Dolinšek, Vojka Štular, Borut Butinar, Igor Novel in major Andrej Pečar. V ozadju stojita dijaka Sergej Štrafela in Husein Tahirović.  Foto: Mirjana Cerin

PIRAN > “Veseli me, da je ta krst, ki je še vedno edinstven v državi, na nek način postal globalen in pomemben za piranski turizem. Tudi sama sem se ga veselila kot srednješolka,” je včerajšnjo predstavitev tridnevne prireditve začela podžupanja Vojka Štular. Da krst postaja pomemben turistični produkt in da ga želijo razširiti na dan pomorstva (obeležujemo ga 7. marca oziroma 20. maja v EU), ji je pritrdil direktor Turističnega združenja Portorož Igor Novel. Ravnatelj GEPŠ Borut Butinar je povedal, da bodo tokrat krstili 51 učencev, tudi pripadnico nežnejšega spola. “Krstili bomo 21 bodočih plovbnih tehnikov in 30 bodočih elektronikov.”

“Neptun obljublja, da bo letos zelo nežen do zelencev, ki jih bomo tudi tokrat vrgli s pomola ob hotelu Piran v soboto med 18. in 19. uro. Obljublja še, da bo vreme dobro, a tudi če ne bo, krst bo,” je bila jasna programska vodja prireditve Irena Dolinšek.

Bossman bo predal oblast

Prireditev soorganizirajo Turistično združenje Portorož, Pomorski muzej Sergej Mašera, Hotel Piran, Caffe Teater, Skupnost Italijanov Giuseppe Tartini, Društvo ljubiteljev starih bark in vrtci. Ti bodo jutri na svetilniku ob 10.30 izobesili gusarsko zastavo. Ob 12. uri bo do glavnega pomola priplul Neptun s spremstvom, se srečal z županom Petrom Bossmanom in skupaj z gusarji prevzel oblast (vrnili jo bodo v nedeljo ob 13. uri). Ob 20. uri bo Neptunov koncert petih mladih skupin.

V boga morja se bo prelevil četrtošolec smeri Plovbni tehnik Husein Tahirović iz Trbovelj, ki se svojega krsta dobro spominja. “Malo sem imel treme, ker nisem poznal te navade, a me je hitro minila.“

Učitelj pomorskih predmetov Rok Sorta pa je razkril, da bodo Neptunu zaprisegli, “da bodo dobri dijaki, spoštljivi do šole in njene tradicije ter da bodo cenili tudi morje in ga imeli radi”.

Tokrat Omanov Neptun

Prireditev bodo izpeljali s pomočjo projekta Mala barka 2 (Interregov program Slovenija-Hrvaška), katerega cilj je ohraniti in promovirati pomorsko dediščino. Letos je Neptuna na zloženkah in majicah upodobil akademski slikar z avstrijske Koroške in velik ljubitelj Pirana Valentin Oman, njegovo novo krono pa je izdelal Martin Spacal, svetovalni delavec in učitelj na pomorski šoli.

Poleg gusarskih iger, pomorskih veščin in starih bark jim bodo jutri in v soboto med 10. in 16. uro predstavili 430. mornariški divizion Slovenske vojske z ladjo Triglav 11, odredom za specialno podvodno delovanje in vodom za uničevanje neeksplodiranih ubojnih sredstev. Major Andrej Pečar je pojasnil, da je pomorska šola eden od bazenov za pridobivanje vojaškega kadra, tudi sam je bil njen dijak. Uprava za obrambo pa bo jutri 346 Istranov, ki so letnik 2000, povabila k sodelovanju v slovenski vojski. V Piran jih bodo pripeljali z avtobusi, ene ob 9., druge ob 11. uri.


Najbolj brano