Virtuozno in hudomušno

Jutri ob 20. uri bodo v Pokrajinskem muzeju Koper na oder prikorakali trije glasbeni mojstri, ki znajo biti virtuozni in hudomušni hkrati. Boštjan Gombač, Janez Dovč in Goran Krmac bodo odprli koncertni niz četrtkovih septembrskih večerov, nad katerim v vlogi umetniškega vodje bdi Romana Kranjčan.

Koncertni niz bodo jutri odprli (z leve) Janez Dovč, Boštjan Gombač in Goran Krmac.  Foto: Maja Pertič Gombač
Koncertni niz bodo jutri odprli (z leve) Janez Dovč, Boštjan Gombač in Goran Krmac.  Foto: Maja Pertič Gombač

KOPER > “Glasbene večere pripravljam kot umetniška vodja že četrto leto zapored v Tržiškem muzeju, skrbim tudi za festival Paradiž v Tržiču in Glasbene večere na vrtu gradu Khislstein v Kranju,” pojasnjuje pevka Romana Kranjčan, tokrat tudi in zlasti v vlogi organizatorke.

Primorskih glasbenih druženj, ki jih pripravlja v sodelovanju s Pokrajinskim muzejem in finančno podporo Mestne občine Koper, se veseli: “Koper imam rada, kot glasbenica in tudi sicer sem že od nekdaj povezana z obalnimi kraji. Všeč mi je temperament, vonj po morju, kulinarika, imam občutek, da ljudje cenijo dobro glasbo, redno spremljam tudi koprsko gledališče … Nasploh je vsa Slovenija kot moje zeleno mesto in njene lepe kotičke kar dobro poznam.”

Romana Kranjčan

pevka in organizatorka

“Koper imam rada, kot glasbenica in tudi sicer sem že od nekdaj povezana z obalnimi kraji. Všeč mi je temperament, vonj po morju, kulinarika, imam občutek, da ljudje cenijo dobro glasbo ...”

V čudovitem okolju

Rdeča nit, ki bo povezala koprske koncerte, so vrhunski glasbeniki, pojasnjuje: “Nastopili bodo taki, ki imajo samosvoj glasbeni pristop in znajo ustvariti sproščeno vzdušje in pristen stik z občinstvom. Poleg tega je v Pokrajinskem muzeju čudovit ambient, v katerem se glasbeniki in poslušalci dobro počutimo.”

Jutri bodo led prebili Boštjan Gombač (klarinet, piščali, vokal, pojoča žaga, zvočila), Janez Dovč (harmonika, vokal) in Goran Krmac (tuba), ki so poslušalce v Kopru navdušili že maja lani s koncertom v ciklu Maja z biseri v dvorani sv. Frančiška. Vrhunski glasbeniki, uveljavljeni kot solisti in člani več slovenskih zasedb, bodo na večeru Sounds of Slovenia v muzeju nastopili v “zanimivi kombinaciji, ki bo s svojo virtuoznostjo in hudomušnostjo predstavila slovensko ljudsko glasbo v sodobnih in živih priredbah”, so zapisali v vabilu.

Maja Keuc, Vox Arsana ter še Romana in Jure

Prihodnji četrtek, 13. septembra, bo niz nadaljevala Maja Keuc z Amaya Kvartetom. Slovenska “soul pevka s črnskim glasom” je s skupino Papir leta 2010 izdala album Po Viharju in leto zatem še samostojnega Indigo, lani pa z odliko zaključila študij glasbe v Ro-tterdamu. Zdaj živi in ustvarja v Stockholmu, kjer je njen mentor svetovno uveljavljeni skladatelj, glasbenik in producent Anders Bagge. Maja je maja pod umetniškim imenom Amaya izdala prvi mednarodni mini album Fairytales, ki ga bo predstavila v Kopru. Oglasile se bodo tudi pesmi skupine Papir in priredbe popa in soula. Pevko bodo spremljali kitarist Miha Koretič, bobnar Dorian Granda in basist Jernej Kržič.

20. septembra bo nastopila ptujska vokalna skupina Vox Arsana, kvartet, ki se z modernim swingom ter bogatimi harmonijami in ritmi vse bolj uveljavlja v tujini.

Niz bosta 27. septembra radoživo in ubrano zaokrožila pevka Romana Kranjčan ter pianist in pevec Jure Ivanušič s spremljevalnim bendom.

Vsi nastopi se bodo pričeli ob 20. uri. Vstopnice za vsakega so v predprodaji na voljo po 10 evrov, na dan koncerta pa bodo dva evra dražje. Glasba bo zvenela v lapidariju, v primeru dežja pa v muzejski dvorani.  


Najbolj brano