Nezakonit lov brezsrčnih “zankarjev”

“Že vsaj štiri desetletja pobiramo zanke za živali v okolici Dutovelj, zdaj pa je čas, da s tem, kar se dogaja, seznanimo tudi druge ljudi,” so nam povedali člani Lovske družine Dutovlje Kras, ki želijo opozoriti na trpljenje v zanko ujetih živali in na nehumanost ljudi, ki pasti postavljajo. Pred dvema tednoma se je v eno od njih ujela samica divjega prašiča.

Lovci so z nami delili precej bolj nazorne fotografije od zgornje. 
Samico divjega prašiča je zanka najprej zgrabila okrog vratu, nato 
pa se je še zapletla v ograjo vinograda.  Foto: Lovska družina Dutovlje Kras
Lovci so z nami delili precej bolj nazorne fotografije od zgornje. Samico divjega prašiča je zanka najprej zgrabila okrog vratu, nato pa se je še zapletla v ograjo vinograda.  Foto: Lovska družina Dutovlje Kras

DUTOVLJE > Čeprav so dutovski lovci v preteklosti v zankah našli že okostja, trohneča trupla divjih živali ter letno poberejo na desetine zank v okolici Dutovelj, jih je dogodek pred dvema tednoma pretresel. “Dobili smo anonimni klic, da je v past v ograji vinograda v Dutovljah ujet divji prašič. Lahko si le predstavljamo, koliko časa je trpel, preden je poginil. To je sadistično dejanje,” je zgrožen eden od lovcev iz Lovske družine Dutovlje Kras.

Samica divjega prašiča se je v zanko ujela, ko je skušala skozi ograjo priti do vinograda. Trpela pa ni le ona, temveč tudi njeni mladiči, ki so ostali brez hrane in vodenja.

To pa ni osamljen primer: “V preteklosti smo dobili že jelena, ki se je v zanko zapletel z rogovjem, košuto in celo tele. Na leto gotovo poberemo po petdeset nastavljenih zank. Domnevamo, da to počne en ali dva domačina, ki jih ne more nihče ustaviti.”

Denarna kazen ali zapor do enega leta

O dogodku so obvestili tudi policijo. Na območju pristojnosti Policijske postaje Sežana, pod okrilje katere sodi večina Krasa, so v petih letih obravnavali dva primera nezakonitega lova. Poleg zadnjega še primer leta 2013, ko se je v past ujel jelen. Storilca takrat niso odkrili, ali bodo uspešnejši letos, pa bo pokazal čas, saj primer še raziskujejo.

Kazenski zakonik Republike Slovenije za osebo, ki brez dovoljenja ali sicer neupravičeno lovi in ubije ali rani divjo žival ali jo ujame živo, predvideva denarno kazen ali zapor do šestih mesecev. Če gre pri tem dejanju za divjad večje vrednosti ali divjad, pomembno po predpisih o lovstvu, ali je dejanje storjeno med varstveno dobo ali v skupini, se storilec kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do enega leta.

“Zankarji” brez srca

“Težava je, da je storilca težko ujeti, ker ga bi morali dobiti pri delu, kar pa je skorajda nemogoče. Lovci pa domnevamo, da so osebe, ki to počnejo, domačini. Pasti izginejo skupaj s smrtjo tistih, ki jih postavljajo. V preteklosti jih je bilo še več. Vendar smo se zdaj odločili spregovoriti, ker bi želeli, da ljudje vedo, kaj se dogaja. To je mučenje živali,” so še ogorčeni lovci.

Da se v Dutovljah in v okolici pojavljajo zanke, je potrdil tudi Andrej Sila, predsednik Brkinsko kraške lovske zveze. Drugod po Krasu tovrstnih primerov nezakonitega lova ne opažajo, vsaj ne toliko. “Težava ni nova. Največja težava je, da žival, ki se ujame v zanke, potem še dolgo časa trpi, kar je nehumano. Kdo nam očita, da sami počnemo enako, a lovci smo dolžni upoštevati pravila in zakon. Odvzem divjadi je edini način za sobivanje ljudi in divjih živali,” je pojasnil Sila.

Lov z zankami je bil precej pogostejši v letih po vojni, ko so bili ljudje lačni. “Takrat bi tako početje še nekako razumeli, a da se to dogaja v današnjem času, je nesprejemljivo. Kdo ve, mogoče se je ta žival mučila celo noč, preden je poginila. Človek, ki to počne, nima srca,” je zgrožen lovec.


Najbolj brano