O zapori pa - tako, mimogrede

Če bi se zgodilo na kateri od nepomembnih lokalnih cest, bi človek še mogoče razumel, da pravzaprav res ne gre obešati na veliki zvon, da jo bodo zaradi gradbenih del čez dober teden dni popolnoma zaprli za promet. Tako, mimogrede, predvidoma za dva tedna, potem bo predvidoma stekel promet v eno smer, čez predvidoma mesec dni pa še v drugo. Med zaporo bodo predvidoma uredili obvoz. Kje točno - ja, to pa še ni povsem jasno. Ampak vzdrževalci na “rezervni” cesti skozi vas že rišejo celo vrsto oznak, medtem pa so gradbeni stroji že na prizorišču posega, tako, da se jih ne da zgrešiti, vsi mimovozeči pa ugibajo, kaj in kje se podira.

No, pa je po prvih informacijah s terena kmalu postalo tudi uradno - predvidoma 12. septembra bodo zaradi odstranjevanja cestninske postaje Nanos in sanacije vozišča na razcepu za ves promet za predvidoma dva tedna res zaprli odsek vipavske hitre ceste med omenjenim razcepom in Vipavo. Pa tokrat ne zaradi burje.

Domačine čakata vsaj dva tedna škripanja zavor, oblakov izpušnih plinov ter mukotrpnega čakanja za zavijanje v levo in prečkanje ceste.

Vsem tistim, ki se vsak dan iz Vipavske doline vozijo proti središču države in nazaj, pa vsem prevoznikom na osi Kijev-Barcelona, ki jo simbolizira vipavska hitra cesta, se po lanskih in še letošnjih mesecih vijuganja ob gradbiščih obeta nova adrenalinska preizkušnja. Če izpustimo “kraško” različico, saj je ovinek predolg, hkrati pa je italijanska vlada tudi na brezplačnem odseku avtoceste med Trstom in Sesljanom v bližnji prihodnosti napovedala uvedbo cestnine, ostanejo na voljo še tri različice - vožnja čez Col in Črni Vrh, vožnja čez Col in Hrušico in seveda, tradicionalna in že preizkušena različica čez Rebrnice. Kdor se je v zadnjem letu peljal po njej, je lahko na nekaj kilometrih zdelanega asfalta občutil posebnosti enduro vožnje po brezpotjih, in če je pravočasno spustil plin, imel srečo, da je ostal z nepoškodovanim vozilom in mu pri mehaniku ni bilo treba opraviti optične nastavitve podvozja.

Zdaj bodo, kot vse kaže, po tej cesti spet kolone vozil, domačine v Podnanosu in okoliških zaselkih pa čakata vsaj dva tedna hupanja, škripanja zavor, tresenja šip, oblakov izpušnih plinov ter mukotrpnega čakanja za zavijanje v levo in prečkanje ceste.

Tako, mimogrede, zaradi popolne zapore hitre ceste.


Preberite še


Najbolj brano