Zlobec je zazvenel na rodnem Krasu

Enaindvajset primorskih književnikov ter tenkočutnih občudovalcev Zlobčeve poezije in njegovega dela se je predsinočnjim na spominskem večeru v Kosovelovi knjižnici poklonilo Cirilu Zlobcu, pesniku, prevajalcu, publicistu, uredniku, novinarju in akademiku, ki je neizmerno ljubil življenje, pa tudi Kras in Kraševce.

V Kosovelovi knjižnici so brali Zlobčeve pesmi in obujali spomine na srečanja s pesnikom.  Foto: Olga Knez
V Kosovelovi knjižnici so brali Zlobčeve pesmi in obujali spomine na srečanja s pesnikom.  Foto: Olga Knez

SEŽANA > “Ime Ciril Zlobec je eno neskončno bogastvo, označuje ga predvsem beseda Ljubezen. Zlobec je stopil v pesniški svet, ko je skupaj z Janezom Menartom, Tonetom Pavčkom in Kajetanom Kovičem leta 1953 izdal pesniško zbirko Pesmi štirih. Sledile so še druge pesniške zbirke, ki jih imamo v naši knjižnici in na knjižnih policah naših domov, tudi s pesnikovim posvetilom,” je uvodoma številne zbrane pozdravila direktorica Kosovelove knjižnice Magdalena Svetina Terčon, tudi sama pesnica, ki je prebrala pesem iz Zlobčeve zadnje pesniške zbirke Ljubezen, čudež duše in telesa.

Zaznamoval je naš narod in tudi sosednje

Iz te in drugih pesniških zbirk so nastopajoči prebirali poezijo in obujali spomine na srečanja s pesnikom, 4. julija 1925 rojenim na Krasu. Iz njegove rodne vasi Ponikve sta prišli tudi Zorka Kodelja, ki se je s pesmijo poslovila že na Zlobčevem pogrebu v Ljubljani, in soseda Magda Rogelj. Med domačimi pesniki so nastopili še David Terčon, Aleksander Peršolja (ki ima iz zadnjih 30 let lepe spomine na Zlobca in je ponosen, da je ob njegovem 70. in 80. rojstnem dnevu organiziral odmevni proslavi v Kosovelovemu domu v Sežani), Maja Razboršek, Eda La Vita, David Stepančič in urednica Založništva tržaškega tiska Martina Kafol.

Zlobca so se spomnili tudi zamejski rojaki, od prof. Marije Pirjevec, ki ga je predstavila tudi kot globokega misleca, do Marka Sosiča (ki ga je večkrat srečeval v ljubljanski Drami) in Marka Kravosa, ki je povedal: “Moj prvi spomin na Zlobca sega v sredino šestdesetih let prejšnjega stoletja, ko se mi je vpisal v spominsko knjigo. Zlobec bo ostal v naših srcih, v slovenski poeziji in sosednjih narodih. Njegova poezija se z uspehom prevaja, tako v Italiji, na Hrvaškem in drugod,” pravi Kravos, ki je Zlobca obiskal še dva tedna pred smrtjo.

“Zlobca sem srečal leta 2014, ko smo v Koprivi kot novoustanovljeno društvo pripravljali proslavo ob 100. obletnici rojstva Branke Jurca, in prav Zlobec je bil naš slavnostni govornik. Naj bo današnji večer tudi počastitev spomina na pravkar umrlo pesnico Ireno Žerjal,” je povedal Primož Sturman.

Vedno bo kraški

Čeprav so se v Sežani zbrali ob žalostnem dogodku, je spominski večer na Zlobca, ki ga Kraševci čutijo za svojega in ga vedno bodo - to so dokazali tudi s petjem pesmi Vstajenje Primorske na njegovem pogrebu -, je večer potekal v radostnem vzdušju in spomini na Zlobca bodo za vedno z njimi. Ob tej priložnosti so si lahko priskrbeli še katero od Zlobčevih knjig. V Sežano jih je pripeljala koprska založba Libris, ki bo v svojih prostorih spominski večer pripravila 12. septembra. Zlobcu pa se bodo poklonili pesniki tudi v Trstu.  


Najbolj brano