Poleti so prenavljali

V ajdovski občini bo v novem šolskem letu večinsko osnovno šolo obiskovalo 1958 šolarjev, na novo odpira vrata Walfdorska šola Primorska, ki jo bo v prvi triadi obiskovalo 34 otrok. Pri sosedih, v vipavski občini, bo OŠ Draga Bajca Vipava s podružnicami v Podnanosu, Vrhpolju in na Gočah obiskovalo 547 učencev.

Šolarji v Vipavi se bodo lahko  preobuvali v novih prostorih. Foto: Alenka Tratnik
Šolarji v Vipavi se bodo lahko preobuvali v novih prostorih. Foto: Alenka Tratnik

AJDOVŠČINA, VIPAVA > V ajdovski občini v večinsko osnovno šolo vstopa 257 prvošolcev, kar je po podatkih občine za dober razred več kot lani, ko jih je bilo 226. Največ, 86, jih bodo sprejeli v OŠ Danila Lokarja, porast beležijo v Šturjah, kjer pričakujejo 74 prvošolcev, ter v Dobravljah, kjer jih bo 69. Sedem šolarjev oziroma dva več kot lani bo prvič prestopilo šolski prag OŠ Otlica, v OŠ Col bodo imeli letos 19 prvošolcev, tri manj kot lani. V devetem razredu pa bo skupaj 183 učencev.

Kot kaže statistika, ki se sicer lahko še spremeni, se je skupno število učencev povečalo v vseh šolah. Največjo šolo v občini je lani obiskovalo 645 učencev, letos jih bo 672. Kot je povedala ravnateljica Irena Kodele Krašna, so imeli znova povečan vpis v prilagojeni program, ki ga bo v štirih oddelkih obiskovalo 25 učencev, od tega trije prvošolci. Veseli so tudi na podružnici v Lokavcu, kjer so vpisali 14 prvošolcev, zato bodo imeli po več letih znova samostojni oddelek.

Šolniki so zadnje dneve izkoristili za različna izobraževanja. Eno od njih je pripravila tudi Občina Ajdovščina, ki si želi tesnejših vezi med pedagoškimi delavci in lokalno skupnostjo. OŠ Dobravlje pa je v sodelovanju s Art Kino Mrežo v okviru projekta Filmska osnovna šola pripravila ogled filma Družina ter pogovor z režiserjem Rokom Bičkom in s priznanim psihologom Maticem Muncem. Zgodbo sta osvetlila iz različnih zornih kotov ter požela stoječe ovacije.

OŠ Šturje je lani obiskovalo 465 učencev, letos jih bo 496, od tega 79 v podružnici v Budanjah. V OŠ Dobravlje jih je bilo lani 495, letos jih bo bo 510, na Colu bodo letos štirje več kot lani, skupaj 184, dva več bosta tudi v OŠ Otlica, ki jo bo v letu, ko bo obeležila 150. obletnico šolstva na Gori, obiskovalo 61 otrok.  Waldorfsko šolo Primorska, ki bo odprla vrata v stavbi bivše ajdovske šole, bo obiskovalo 34 učencev prve triade, od tega je 16 prvošolčkov.

Za dober razred več kot lani, 35, jih bo več tudi v OŠ Draga Bajca Vipava, ki jo je lani obiskovalo 512 učencev septembra jih pričakujejo 547, vpisali so 69 prvošolcev.

1958 učencev bo v ajdovski občini obiskovalo večinske šole, še 34 pa waldorfsko šolo, 547 učencev bo v OŠ Draga Bajca Vipava.

Šole so počitnice izkoristili za večje in manjše posege. V OŠ Danila Lokarja so med drugim v okviru projekta SIO 2020 s podporo ministrstva za izobraževanje, Arnesa in ESS po vseh učilnicah vzpostavili brezžično omrežje Eduroam. Podobne naloge so se lotili tudi v dobravski matični šoli in v njeni podružnici v Skriljah ter v šoli na Colu in podružnici v Podkraju. V Dobravljah so hišniki med počitnicami prebarvali in zaščitili ograjo pred šolsko stavbo, namestili so novo hladilno komoro za shranjevanje živil in kupili večji kotel za pripravo hrane.

V OŠ Šturje so razširili pomivalnico in kupili novo opremo, tako da bodo več kot 350 kosil lahko razdelili v dveh urah. V vipavski šoli so prenovili garderobo in vanjo namestili nove omarice ter razširili in posodobili šolsko kuhinjo. Omeniti velja tudi dobrodelno gesto ajdovskega Rotary kluba, ki je vsem petim osnovnošolskim ustanovam dal denar za nakup glasbil: vsaki po 1500 evrov.


Najbolj brano