Po prenovi so hitrejši

Prenovljene prostore nujne medicinske pomoči in novo reševalno vozilo so včeraj tudi uradno predali namenu, čeprav jih ekipa uporablja že od začetka julija. Čez poletje, ko je bilo posredovanj več kot običajno, so se pridobitve že večkrat izkazale kot zelo dobrodošle.

Obiskovalcem, za katere so pripravili tudi dan odprtih vrat, so 
člani ekipe tudi praktično prikazali, kako poteka njihovo delo.  Foto: Veronika Rupnik Ženko
Obiskovalcem, za katere so pripravili tudi dan odprtih vrat, so člani ekipe tudi praktično prikazali, kako poteka njihovo delo.  Foto: Veronika Rupnik Ženko

POSTOJNA > “Naše posredovanje je hitrejše in učinkovitejše, saj imamo krajše poti brez ovir. Urgentni pacient gre iz reševalnega vozila neposredno v sobo za reanimacijo,” je izpostavila Božena Žižič, vodja enote nujne medicinske pomoči (NMP) v Zdravstvenem domu Postojna in dodala, da se je to letos poleti izkazalo že večkrat, saj so med drugim posredovali tudi v več prometnih nesrečah z večjimi poškodbami. Tudi sicer delo po zaslugi drugače prerazporejenih prostorov delo poteka bolj tekoče.

Bolje se počutijo

Zaradi zaprtega nadstreška pa pacientov ne nalagajo več v vozilo pod milim nebom. Pridobili so tudi večji prostor za opazovanje pacientov, na voljo imajo ustrezne prostore za male operacijske posege, mavčarno, pa tudi manjšo, sodobno opremljeno operacijsko dvorano, namenjeno posegom, ki ne zahtevajo splošne anestezije in ki jo nameravajo tudi tržiti.

Ne le pacienti, v prenovljenih in na novo opremljenih prostorih – prejšnji so bili namreč po večini takšni kot ob izgradnji zdravstvenega doma pred skoraj 40 leti – se bolje počutijo tudi zaposleni. “Motivacije za dobro delo pa nam ni manjkalo že prej in nam je tudi po novem seveda ne bo,” zagotavlja vodja enote nujne medicinske pomoči.

Pozimi lažje na teren

Pomembna pridobitev pa je tudi novo, sodobno opremljeno reševalno vozilo s pogonom na vsa štiri kolesa, kakršnega doslej niso imeli, kar bo bistveno olajšalo posredovanje v zimskem času.

Kot je poudaril reševalec Stojan Bolič, jim tudi ne bo treba več skrbeti, ali bodo prišli do cilja, tako kot pri vozilih z blizu 300.000 kilometri. “Zato bi bilo prav, da se vozila tudi v bodoče obnavljajo pravočasno, da ne bi prihajalo do situacij, da imamo več vozil na servisu kot v garaži,” je pozval.

Direktorica zdravstvenega doma Irena Vatovec je včerajšnji dan zato označila kot “srečen”, saj bo tudi po zaslugi novih, dolgo in težko pričakovanih pridobitev več reševanj s srečnimi konci. S prenovo pa postojnska NMP zdaj izpolnjuje tudi pogoje za satelitski urgentni center v skladu z novim pravilnikom o NMP.

Za gradbena dela sta blizu 650.000 evrov prispevali občini ustanoviteljici, Postojna in Pivka, zdravstveni dom pa še 200.000 evrov za opremo.

Za 125.000 evrov vredno vozilo sta dve tretjini prav tako prispevali občini, razliko zdravstveni dom, ki pa je pridobil tudi donacijo Družbe za avtoceste v RS glede na pogostost posredovanja postojnske enote NMP na avtocesti.


Najbolj brano