Oblak nad Kavčičem

Selektor Tomaž Kavčič je objavil seznam nogometnih reprezentantov za novoustanovljeno ligo narodov, ki jo bo Slovenija 6. septembra odprla doma z Bolgarijo. Tri dni kasneje jo čaka gostovanje na Cipru.

Pred meseci odet v slovensko zastavo, zdaj pa ... Kdaj se bo Jan 
Oblak vrnil v reprezentanco?
Pred meseci odet v slovensko zastavo, zdaj pa ... Kdaj se bo Jan Oblak vrnil v reprezentanco? 

BRDO PRI KRANJU > Jan Oblak bo po prijateljskih tekmah izpustil tudi prvi števni tekmi slovenske izbrane vrste pod taktirko Tomaža Kavčiča. Glavna vest je in ni novica. Najdražji oziroma najbolj cenjeni slovenski nogometaš je pred prvo reprezentančno akcijo po svetovnem prvenstvu ravnal kot Cristiano Ronaldo, ki bo preskočil prijateljsko tekmo s Hrvaško in uvodno tekmo lige narodov z Italijo. Portugalski as se želi po prestopu k Juventusu vsaj na začetku sezone povsem posvetiti novi klubski karieri, Oblakovi razlogi so drugačni.

Po Kamplovih mukah zdaj še Oblak

Uradno naj bi slovenski čuvaj mreže zavrnil vabilo zaradi poškodbe. Iz Atletica so sporočili, da ima težave z ramenom. Oblak molči oziroma se ne odziva. Vsaj ne selektorju. Očitno se je spet pojavil komunikacijski šum tako kot v zadnjem mandatu Srečka Katanca, ki se je soočal z utrujenostjo oziroma načetostjo Kevina Kampla. Zdaj imamo očitno primer Oblak, kar je med vrsticami potrdil tudi Tomaž Kavčič. “Poskušal sem ga večkrat dobiti, a ga nisem mogel. Iz Atletica so sporočili, da potrebuje počitek. Rabimo zdrave igralce, on pa ima že dlje časa težave z ramenom. Vse drugo so špekulacije. Bil pa je na seznamu do torka. Zakaj se ne javlja, pa morate vprašati njega,” je na včerajšnji tiskovni konferenci pojasnil slovenski selektor. Katanec je torej imel Kampla, Kavčič pa Oblaka. Oziroma bolje rečeno ga nima.

Reprezentančni seznam

> vratarji: Vid Belec (Sampdoria), Aljaž Ivačič (Olimpija), Matic Kotnik (Panionios)

> branilci: Jure Balkovec (Hellas Verona), Miha Blažič (Ferencvaros), Bojan Jokić (Ufa), Luka Krajnc (Frosinone), Miha Mevlja (Zenit St. Peterburg), Nemanja Mitrović (Jagiellonia), Nejc Skubic (Konyaspor), Petar Stojanović (Dinamo Zagreb), Aljaž Struna (Palermo);

> vezisti: Roman Bezjak (Jagiellonia), Domen Črnigoj (Lugano), Amir Dervišević (Maribor), Kevin Kampl (Leipzig), Rene Krhin (Nantes), Jasmin Kurtić (SPAL), Rudi Požeg Vancaš (Celje), Leo Štulac (Parma), Benjamin Verbič (Dinamo Kijev), Miha Zajc (Empoli);

> napadalci: Robert Berić (St. Etienne), Tim Matavž (Vitesse), Andraž Šporar (Slovan Bratislava), Luka Zahović (Maribor).

Povod za Oblakove odpovedi naj bi bila izbira kapetana. Trak je pripadel Bojanu Jokiću, edinemu preostalemu članu reprezentančnega rodu, ki se je leta 2010 prebil na svetovno prvenstvu. Sicer pa je imel z vratarjem v vlogi kapetana nevšečnosti tudi Kavčičev predhodnik. Trak, ki ga je ob Katančevi vrnitvi na mesto selektorja nosil Samir Handanović, je kmalu dodelil Boštjanu Cesarju. Handanović se je nato zavil v molk in po neuspešnih kvalifikacijah za prejšnje evropsko prvenstvo pri 31. letih sklenil reprezentančno pot. V slovenska vrata je stopil Oblak, ki bi v prihodnosti utegnil postati najdražji vratar na svetu. Pri 25. letih je seveda še prezgodaj za reprezentančno upokojitev. Toliko bolj za vratarja.

Vratarski nabor

Oblak o takšnem scenariju gotovo ne razmišlja, je pa očitno želel opozoriti na porazdelitev vlog in tudi svoj nogometni status, ki ga ima na klubski sceni. Verjetno ga bo prej ali slej tudi doletela kapetanska čast v državnem dresu. Kdaj in kako bo do njega prišel, je drugo vprašanje. Prej ali slej bo napočil čas za pogajanja. Novoustanovljena liga narodov, ki bo povečini nadomestila prijateljske tekme, sicer nudi tudi štiri vozovnice (v vsaki diviziji po eno) za evropsko prvenstvo, a jo bodo selektorji gotovo izkoristili tudi za preizkušanje potencialnih novih adutov pred kvalifikacijami. Kavčič jih bo tudi na vratarskem mestu, kjer je na prijateljskih tekmah branil Vid Belec, ki tako kot Matic Kotnik na začetku sezone še ni dobil priložnosti na klubski sceni.

Edini, ki brani, je Aljaž Ivačič. Drevi ob 20.30 bo z Olimpijo po domačem porazu z 0:2 na prvi tekmi zadnjega predkroga evropske lige poskušal uprizoriti čudežni zasuk v Trnavi proti Spartaku. V evropsko ligo se bodo poskušali prebiti še njegovi reprezentančni soigralci Jokić (Ufa), Kampl (Leipzig) in Miha Mevlja (Zenit). Josip Iličić bo zaradi zoprnega vnetja še nekaj časa zgolj stiskal pesti za reprezentančne in klubske soigralce iz Atalante. Na ponedeljkovem zboru na Brdu bosta poskušala klubska razočaranja pozabiti tudi Petar Stojanović in Benjamin Verbič, ki sta s kijevskim in zagrebškim Dinamom ostala na pragu lige prvakov. Žreb skupin elitnega tekmovanja bo danes ob 17.45 v Monte Carlu, kjer bodo razglasili tudi najboljše nogometaše po izboru evropske nogometne zveze.


Najbolj brano