Ne tudi od Nikolića in Šiška

Slovenska košarkarska reprezentanca vstopa v drugi del kvalifikacij za svetovno prvenstvo še bolj oslabljena in pomlajena, kot je bilo pričakovati. Na priprave prihaja 18 igralcev, trije so brez kluba, priključena je tudi četverica mladih.

Slovenski selektor Rado Trifunović (desno) v pogovoru z Edom 
Murićem. Foto: STA
Slovenski selektor Rado Trifunović (desno) v pogovoru z Edom Murićem. Foto: STA

LJUBLJANA > Tiskovna konferenca košarkarskega selektorja Rada Trifunovića ni bila ena običajnih, bolj suhoparnih. Trifunović je hvaležen sogovornik, saj ne baranta s puhlicami, ampak stvari pove odkrito, kot jih pri nas bolj redko slišimo. Uradno sicer nihče ni vrgel puške v koruzo, a le še čudež bi lahko slovenski reprezentanci pomagal na svetovno prvenstvo. Za drugi del kvalifikacij proti Latviji in Turčiji, ki bosta igrali v močnih postavah, je slovenska vrsta pričakovano ostala brez Luke Dončića, Jake Blažiča, Klemna Prepeliča, košarici pa sta selektorju dala še Aleksej Nikolić in novi član Sixta Primorske Žan Mark Šiško. “Vem, da se ne bom izognil vprašanjem o odsotnih, a raje bi se pogovarjal o tistih, ki so prišli in o mladih. To je naša reprezentanca, za njo stojimo vsi,” se je že v uvodu Trifunović zavedal, da se bodo vprašanja sukala predvsem o odsotnih.

Odsotni igralci so skoraj vsi uporabili enako pojasnilo: da jim klubi odsvetujejo igranje v reprezentanci. Ali kot je nekoliko sarkastično povedal selektor: “Klub košarkarju ne sme prepovedati igranja za reprezentanco, se pa dogaja, da mu agresivno odsvetuje. Sploh zdaj, ko je Fiba dejansko nemočna.”

Košarkarska reprezentanca

> Organizatorji igre: Aljaž Bratec, Matic Rebec, Luka Rupnik.

> Branilci: Gregor Glas, Miha Lapornik, Blaž Mesiček, Luka Vončina, Gregor Hrovat.

> Krila: Jakob Čebašek, Edo Murić; krilni center: Blaž Mahkovic, Saša Zagorac, Vlatko Čančar, Jurij Macura, Anthony Randolph.

> Centri: Žiga Dimec, Urban Durnik, Gašper Vidmar.

Sicer pa je Trifunović o odpovedih povedal, da je Luka Dončić zelo neodziven, da komunicira zgolj prek sms sporočil in da njegov zastopnik ni odgovoril na pisno vabilo. Real je naklonjen, da zaigra Anthony Randolph, Prepeliču pa tega ne dovoli oziroma madridski klub na pisno vabilo niti ni odgovoril. Blažič si je zelo želel priti, a je novinec pri Barceloni in se mora boriti za igralne minute. Nikolić naj bi izkazal željo preden je odšel v Partizan, pozneje pa je sporočil, da so s klubom odločili, da ne pride. Šiško je sprva tudi rekel ne, potem da, slednjič pa je bil odgovor negativen, ker da je prvo sezono v Sixtu Primorski in se želi uigrati z ekipo. “Pri meni je prvič v reprezentanci dobil igralne minute, v drugem ciklu smo ga povabili kljub poškodbi, junija pa smo rabili drugačen profil igralcev, je košarico Šiška težko sprejel Trifunović, ki bo imel le dva izkušena organizatorja igre. Težava je tudi, ker še ni jasno, ali bo prvi center Gašper Vidmar že dovolj pripravljen za igro. Zoran Dragić bo sicer zraven, a njegovo okrevanje napreduje nekoliko počasneje.

Pet igralcev se bo pripravam priključilo šele 9. septembra. Španska liga ABC vztraja pri tem datumu. Morda tudi zato, ker je Španija dejansko že uvrščena na svetovno prvenstvo.


Najbolj brano