Vsakdo ima v sebi svoj blues

Blues ima mlade, lahko rečemo po petem izolskem Blues'n'rock festu. Mladi imajo tudi ime, in to so DaBla Blues, izvrstni ljubljanski bluzerji. A festival je stregel tudi punk koktajle, kot so No Rules, Erotic Biljan & His Heretics ter Messerschmidtt.

Messerschmidtt ne nastopajo veliko, a so v Hangar bar rado 
prišli. Foto: Alenka Penjak
Messerschmidtt ne nastopajo veliko, a so v Hangar bar rado prišli. Foto: Alenka Penjak

IZOLA > Glasbeniki so se v Hangar baru družili tako v četrtek kot v petek, se bratili tako na odru kakor na plesišču. DaBla Blues z Ivom Tullom, denimo, ali pa punkerji, ki so na plesišču uživali med nastopi kolegov. Ko so organizatorji združili tri bratske bende v en večer, je bilo to za marsikoga fantastično doživetje.

No Rules so slovenskemu občinstvu dobro znana bosanska zasedba, oboževalci pa so jim sledili tudi v Izolo.

Navdih, ki ga daje težko življenje

“Zaradi takšnih stvari ima igranje smisel,” pravi kitarist Goran Čampara. “Naša osnova je ritem in blues. Na prihajajočem, petem albumu bo zelo veliko bluesa, smo se pa z bluesom igrali že na tretjem albumu.”

Goran Čampara poje o svojem življenju, ki je bilo zelo mučno. “Skozi kitaro izpraznim svojo tesnobo. Življenje v Bosni je zelo težko in včasih si mislim, da bi bilo bolje, da bi imel manj navdiha za pisanje pesmi, kar pomeni, da bi me tudi življenje manj teplo po glavi.”

Messerschmidtt so se z blues festivalom dobro ujeli. “Punk je povezan z bluesom in obe zvrsti imam rad,” nam je povedal pevec in kitarist Miro Kusačić, ki je v zadnjem letu preganjal nove glasbene ideje in projekte. Messerschmidtt kljub tem izletom ostajajo na odrih in se odzivajo na vabila, ki jim nekaj pomenijo. “Če mi šesti čut pravi, da zabava ne bo dobra, ne pridemo. Izola pa nam je vedno ljuba in se radi vračamo,” je poudaril Kusačić.

Erotic Biljan se je v Hangar baru počutil sproščeno: “Nimam občutka, da sem prišel med zadržane ljudi, nihče nas ne gleda čudno.” Erotic Biljan & His Heretics so odprli petkov večer pred zelo ustvarjalnim občinstvom - mladoletnim in polnim energije, ki pa ostalih dveh koncertov ni doživelo, saj so ga starši odpeljali domov.

“V naši skupini sta najbolj kreativna ustvarjalca glasbe kitarist in basist. Onadva sta moja Lennon in McCartney. Eden piše pesmi, drugi prebira po kitari, ostali trije pa priletimo na vaje,” je pojasnil Erotic Biljan.

Besede so namenjene večni zgodbi - ženskam. “Pojemo o svojih občutkih, ko nas ženske odvržejo kot rabljeno zobno krtačko. Po eni strani sem žalosten, ker je moj kitarist imel nešteto nesrečnih ljubezenskih zvez, obenem pa presrečen, saj mu ne zmanjka navdiha za pisanje,” se je nasmejal vokalist odlične zagrebške skupine.

Četrtek za zgoščenke in šnops

Ivo Tull je na blues festivalu že nastopil, zaradi podpore Matica Horvata pa Hangar bar čuti kot svoj dom. Dragocena posebnost, ki jo premore Ivo Tull, so blues besedila v slovenščini: “Pred leti je kar nekaj blues komadov naredil Žan Zmazek, Pero Lovšin ima včasih kakšno bluzersko ... Tradicijo bluesa sem skušal povezati s slovensko besedo in prostorom, saj je blues ljudska glasba, naj bo dalmatinska, mehiška ali kaka tretja. Ljudska glasba druži vse nas.”

Skladno s filozofijo bluesa, nekdaj glasbe revežev, Ivo Tull svoje kitare ustvarja sam, iz lesa ali aluminija, in s tem obrača hrbet visokim cenam kitarskih oblin.

O skupini DaBla Blues, Ljubljančanih, ki so nastali že leta 2010 in so glasbeno tako sveži, da so že skoraj prevroči, smo se pogovarjali s pevcem Davidom Tomažinom, ki spretno piha tudi v orglice.

“Blueserji se vedno malo skrivamo in se ne izpostavljamo, saj ta zvrst v Sloveniji ni komercialna. V življenju moraš malo stopiti nazaj, da je potem bolj zanimivo. Če takoj pokažeš, kaj imaš, hitro postaneš dolgočasen,” meni Tomažin. Prepričan je, da te stvari, ki so ti pisane na kožo, prej ali slej najdejo. Navdihovali so ga glasbeniki Jimmy Reed, Muddy Waters, John Lee Hooker ... Navdihu pa je Tomažin dal odličen glas.

Kdaj se je začel zavedati svojega glasu? “Ko mi je naš kitarist Blaž Kučuk rekel, da moram malo peti. Naučil me je tudi, da je včasih manj več. Razvijali smo zgodbo, vmes doživeli akustično fazo, nakar smo si pred tremi leti zaželeli sprememb in se priklopili v elektriko.”

Prva zgoščenka je v nastajanju, DaBla Blues pa se prav nič ne ukvarja s skrbjo, kaj je in kaj bo. “Za blues ne potrebuješ veliko - nogo in lesen pod,” sklene Blaž Kučuk. “Vsak ima v sebi svoj blues.”


Najbolj brano