Preverite zdravila, posvetujte se v lekarni

Kronični bolniki morajo jemati zdravila. Ker imajo nekateri več kroničnih bolezni, morajo uživati za vsako svoja zdravila. Včasih nekateri zdravila še sami dokupijo v prosti prodaji kot pomožna zdravila. Več zdravil hkrati pa lahko sproži neželene medsebojne učinke, kar je nevarno za zdravje, opozarjajo farmacevti.

Na stotine kilogramov starih in neuporabnih zdravil vsako leto 
zbere vsaka slovenska lekarna.
Na stotine kilogramov starih in neuporabnih zdravil vsako leto zbere vsaka slovenska lekarna.  

Vsa zdravila je treba občasno pregledati, preveriti rok uporabe. O tistih, za katera ste morda pozabili, za kakšne težave so namenjena, se pozanimajte v lekarni ali pri svojem osebnem zdravniku. Ta bo svetoval tudi, ali so še primerna ali naj jih zavržete. Lahko se naročite na brezplačen posvet v lekarni.

Inventura je nujna

“Občasna inventura v domači lekarni s preverjanjem roka uporabe zdravil je nujna. Kadar morate jemati več kot pet vrst zdravil, je dobro, da se naročite v lekarni na strokovni posvet. Izvajamo ga za to usposobljeni farmacevti. Dejstvo je, da z naraščanjem števila zdravil v domači lekarni, ki jih morate jemati redno ali občasno, narašča možnost pojava neželenih medsebojnih učinkov zdravil,” izpostavlja predsednik Sindikata farmacevtov Slovenije (Sifarm) mag. Damir Domjan.

5 vrst zdravil na dan je še dopustna meja za varno uporabo zdravil.

Dodaja, da gre za širši in resen problem, daj pri nas zdravniki še vedno predpisujejo veliko zdravil. Nekateri celo preveč, kar potrjujejo zavržena zdravila, ki jih zbirajo tudi v lekarnah. “Ugotavljamo, da se po nepotrebnem predpisujejo večje količine zdravil, kot jih ljudje nato použijejo. Marsikje doma nato ta zdravila zastarajo in zaradi pretečenega roka uporabe nato pristanejo v smeteh. V lekarnah se nato zbirajo velikanske količine zavrženih zdravil za strokovno uničenje.”

Zato farmacevti, člani sindikata farmacevtov poudarjajo, da si mora vsak strokovnjak - zdravnik in farmacevt - za učinkovito prepoznavanje in preprečevanje težav, povezanih z zdravili, vzeti dovolj časa za pogovor z bolnikom.

Mag. Damir Domjan,

predsednik Sindikata farmacevtov Slovenije

“Z naraščanjem števila zdravil v domači lekarni narašča možnost pojava neželenih učinkov, povezanih z zdravili.”

Farmacevt je usposobljen za svetovanje

Pogovore z bolniki, ki imajo predpisanih več zdravil, pripravljajo v vseh lekarnah. Zanje so farmacevti dobro usposobljeni, saj poznajo učinke zdravil in tudi neželene medsebojne učinke, ki nastanejo, ko nekdo uživa več zdravil hkrati, dan na dan. V pogovoru farmacevt med drugim preveri, koliko posamezni bolnik, ki so mu bila zdravila predpisana, zdravilo tudi sam pozna, koliko je sploh seznanjen s posameznimi učinki, ali zares pozna navodili za jemanje. Moral bi poznati tudi možne težave, ki jih lahko jemanje zdravila povzroči.

Vsako zdravilo ima lahko tudi neželene učinke, s katerimi bi moral biti seznanjen vsak bolnik. Prav tako pa tudi z medsebojnimi neželenimi učinki ob jemanju več zdravil hkrati, ki se lahko pojavijo iznenada. Vse to v lekarni med pogovorom farmacevt dodatno izpostavi, zato se farmacevti zavzemajo za takšne organizirane in predhodno dogovorjene pogovore z bolniki. “Pogovor prilagodimo vsakemu bolniku posebej,” navaja Domjan. Vsem bolnikom, ki jemljejo več zdravil, svetuje, naj se o tem pogovorijo z usposobljenim strokovnjakom v najbližji lekarni.


Najbolj brano