Luka in FC Koper sta se poravnala, obeta se nova sponzorska pogodba

Luka Koper in nogometni klub FC Koper sta sodne spore rešila s sodno poravnavo. Društvo FC Koper je tožilo Luko Koper zaradi lanske prekinitve sponzorske pogodbe in škode, ki naj bi nastala. Skupni tožbeni zahtevki so bili blizu milijona evrov. Za koliko so se poravnali, ne izdajo; po naših informacijah za približno 400.000 evrov.

Utrinek s tribun FC Koper. Danes  je  v tretji ligi. Foto: Zdravko Primožič/FPA
Utrinek s tribun FC Koper. Danes je v tretji ligi. Foto: Zdravko Primožič/FPA

KOPER > Odgovore Luke še čakamo. Predsednik kluba Valter Valenčič pa je zadovoljen. “Zame je ta poravnava dokaz, da v klubu nismo delali nič narobe. Prejšnje vodstvo Luke ni imelo interesa sodelovati in je samo iskalo 'nekaj', da je prekinilo pogodbo. Z novim vodstvom Luke pa smo uspešno prišli skupaj in za to je velika zasluga župana Borisa Popoviča.”

Valenčič se tudi nadeja, da bo društvo FC Koper z Luko Koper, ki jo vodi Dimitrij Zadel, kmalu sklenil novo sponzorsko pogodbo: “Smo v dogovorih in sem velik optimist.”

400.000

evrov naj bi znašal poravnalni znesek, ki ga od Luke dobi FC Koper

“Afere kluba načele dobro ime Luke”

Luka Koper je radodarno, 2,5 milijona evrov vredno petletno pogodbo (po 500.000 evrov na leto) generalnega pokrovitelja FC Koper predčasno prekinila februarja lani, ko je Luko vodila uprava Draga Matića. Za to so se odločili, ker so po pogodbi sponzorski denar namenjali razvoju koprskega nogometa in s tem dvigu ugleda Luke, ne pa plačevanju dolgov društva FC Koper upnikom. Po prepričanju Luke društvo ni izpolnjevalo obveznosti iz pogodbe, afere, v katere je bil vpleteno društvo, denimo posli s podjetji z davčne oaze, pa so načele tudi dobro ime Luke, ki se je morala večkrat javno distancirati od dogodkov v društvu.

FC Koper je proti Luki vložil tožbi, prepričan, da je Luka neupravičeno prekinila pogodbo in društvu naredila poslovno škodo: tožbeni zahtevki so skupaj znašli blizu milijon evrov.

500.000

evrov na leto je znašal znesek, ki ga je do prekinitve petletne pogodbe februarja od Luke Koper dobival FC Koper

Prepričevanja so se vrstila

Prekinitev luškega sponzoriranja FC Koper je upravi Luke Koper pod vodstvom Draga Matića močno zameril koprski župan Boris Popovič. Vrstila so se prepričevanja, naj uprava obnovi pokroviteljstvo; takratni predsednik nadzornega sveta Luke Rado Antolović je, denimo, Matiću v elektronski pošti izrecno predlagal, naj Luka plača FC Koper vse za nazaj in sklene novo pogodbo.

V Luki pod Matićevo taktirko so se bili pripravljeni pogovarjati o obnovitvi pogodbe le pod pogojem, da neodvisna revizija preveri poslovanje društva za zadnjih pet let, kar pa se ni zgodilo.

Nova uprava Dimitrija Zadela takšnega preverjanja poslovanja ni zahtevala in je z vodstvom društva FC Koper sklenila poravnavo.


Najbolj brano