Svetile bodo le v tla

V podjetju Petrol, s katerim ima koprska občina sklenjeno desetletno koncesijsko pogodbo za prenovo in urejanje javne razsvetljave, so najprej testno namestili ulične svetilke na delu ulice Generala Levičnika v Olmu, kmalu pa bodo za razsvetljavo poskrbeli še na Oljčni poti in na Dolinski cesti.

Na delu  ulice Generala Levičnika v Olmu je podjetje Petrol testno 
že namestilo  nizke ulične svetilke, s katerimi bodo kmalu opremili 
še povezovalne poti na Oljčni poti  in na Dolinski cesti.  Foto: Nataša Hlaj
Na delu ulice Generala Levičnika v Olmu je podjetje Petrol testno že namestilo nizke ulične svetilke, s katerimi bodo kmalu opremili še povezovalne poti na Oljčni poti in na Dolinski cesti.  Foto: Nataša Hlaj

KOPER > Gre za projekt osvetlitve notranjih povezovalnih in dostopnih ulic, kjer stanovalci tamkajšnjih nizkih vrstnih hiš na to čakajo že od začetka sedemdesetih let prejšnjega stoletja. Ko so zgradili sosesko, so opozarjali na manjkajočo ulično razsvetljavo, a se vsa ta leta zadeve niso premaknile z mrtve točke.

Petrol načrtuje namestiti približno 600 svetil. Gre za nizke ambientalne svetilke, ki osvetljujejo zgolj pot in stanovalcem ne bodo sijale v domove. Javno razsvetljavo bodo na novo uredili tudi na območju Šalare. Na Partizanski ulici bodo postavili 70 novih svetil, zdajšnjo javno razsvetljavo pa bodo dopolnili z dodatnimi osmimi svetili.

Naložba bo stala 600.000 evrov. Med drugim predvideva tudi zamenjavo nekaj več kot 320 dotrajanih svetil z varčnimi led svetili na območju med Šalaro in Vanganelom, v obrtni coni Sermin in nekaterih drugih območjih koprske občine. V mestnem središču in okolici, natančneje ob Semedelski promenadi, Pristaniški ulici, severni obvoznici, Vojkovem nabrežju in Ljubljanski cesti bodo poskrbeli za predelavo približno 500 zdajšnjih svetil javne razsvetljave v led svetila.


Najbolj brano