Levica bo formalno tam, kjer noče biti

Jutri do polnoči morajo poslanci načrtovane koalicije izvoliti Marjana Šarca za predsednika vlade, sicer se bo drugi krog iztekel. Predsednik DZ Matej Tonin je poslance že opozoril, naj se na tajnem glasovanju ne igrajo s fotografiranjem ali celo podpisovanjem glasovnic, saj je to ne le neustavno, ampak tudi kaznivo dejanje.

Matej Tonin Foto: STA
Matej Tonin Foto: STA

LJUBLJANA > Jutrišnja seja se bo začela od deseti uri, da ne bi prišlo do časovne stiske, bodo poslanci najprej razpravljali in glasovali o mandatarju, nato pa se bodo posvetili še obravnavi odloka, ki bo zdravstveni zavarovalnici omogočil, da za skrajševanje čakalnih vrst nameni dodatnih 35 milijonov evrov. Marjana Šarca morajo poslanci za mandatarja izvoliti najpozneje do polnoči. Razprava o tej točki naj bi trajala devet ur.

Odstop po izvolitvi vlade

Da bi prihranili čas in da seja ne bi trajala do jutra, se je predsednik DZ Matej Tonin v torek zavzel za to, da na petkovi seji še ne bi glasovali o podpredsedniku DZ. Člani bodoče najverjetnejše vladne koalicije si pa želijo prav to; izvolitev prvega podpredsednika je namreč prvi pogoj za umik Tonina s predsedniške funkcije.

Iz Toninovega rokovnika

•17. avgusta: glasovanje o mandatarju,

•23. avgusta: izredna seja DZ, na kateri bi izvolili podpredsednika ter oblikovali odbore in komisije,

•7. in 10. septembra: zaslišanja kandidatov za ministre pred pristojnimi odbori

•13. septembra: izredna seja DZ, na kateri bi izvolili vlado, se seznanili s Toninovim odstopom in izvolili novega predsednika DZ.

Tonin je v torek napovedal, da bo odstopil, takoj ko bo DZ izglasoval novo vlado. To se bo po najverjetnejšem scenariju zgodilo 13. septembra. Odstopno izjavo je že napisal, pripisati mora le še datum. Tonin poudarja, da so se za takšen scenarij dogovorili ob njegovi izvolitvi na čelo DZ. Z željami bodoče koalicije, da bi odstopil prej, uradno ni seznanjen. “Če si bodo kakorkoli premislili, potem si bom jaz zelo dobro zapomnil, da v tej koaliciji dogovor ne drži niti dva meseca. Vsekakor se pa ne bom upiral,” je dejal.

Kam sodi Levica v odborih in komisijah DZ?

Takoj po izvolitvi mandatarja bo Tonin sporočil postopke za oblikovanje odborov in komisij državnega zbora, saj morajo ti zaslišati kandidate za bodoče ministre. A lahko bi se zapletlo pri vprašanju, ali Levica v teh delovnih telesih zastopa koalicijo ali opozicijo.

Tonin je pridobil pravna mnenja, ki pravijo, da je Levica del koalicije. Za opozicijo je po pravnem tolmačenju značilno, da vladi nasprotuje, da ni del parlamentarne večine in da ne sodeluje pri izvajanju oblasti, pač pa izvajanje oblasti nadzoruje. “Navedeno za Levico ne velja, zato bo imela v DZ status koalicijske stranke,” je napovedal aktualni predsednik DZ. Pojasnil je, da ne morejo dopustiti, da bi bila Levica jeziček na tehtnici v komisiji za nadzor javnih financ in v komisiji za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, kjer ima po zakonu in poslovniku večino opozicija. To tolmačenje je v medijih potrdil tudi pravnik Ciril Ribičič.

Tega tolmačenja Tonin ne more vsiliti, saj mora predlog o delitvi mest v odborih in komisijah najprej potrditi kolegij predsednika DZ, na izredni seji 23. avgusta pa še državni zbor.

Poslanec Levice Miha Kordiš interpretaciji, da je Levica del koalicije, nasprotuje. Levica po njegovih besedah tudi v tem mandatu ostaja opozicijska stranka in se bo obnašala temu statusu primerno.

Tonin ne bo toleriral slikanja glasovnic

Kandidat za mandatarja Marjan Šarec je v intervjuju za Sobotno prilogo priznal, da je svojim poslancem svetoval, naj v petek ob tajnem glasovanju o mandatarju fotografirajo glasovnico. Ne zato, da bi jo kazali njemu, ampak za svojo evidenco, če bi kdo dvomil vanje. Tonin se je na takšne pozive odzval s sporočilom, da fotografiranja ali celo označevanja in podpisovanja glasovnic ne bo toleriral. “Kot predsednik DZ se bom poslužil vseh pristojnosti, da tovrstno prakso preprečim,” je poudaril. Fotografiranje bi po njegovem pomenilo kršitev tistih členov ustave, ki določajo tajnost volitev predsednika vlade ter svobodni mandat in svobodno volilno pravico poslancev. Poleg tega bi bilo to tudi kaznivo dejanje kršitve tajnosti glasovanja. Zaradi kršitve ustave bi lahko prišlo do razveljavitve glasovanja o predsedniku vlade, je pred posledicami morebitnega javnega objavljanja slik glasovnic posvaril predsednik DZ.


Najbolj brano