Učenci bodo zdaj več telovadili na prostem

Športni park za osnovno šolo v Divači je obnovljen. Na novo so uredili igrišča za košarko, mali nogomet in odbojko, postavili otroška igrala in orodja za telovadbo na prostem. A še preden so športni park uradno odprli in predali namenu, so se ga lotili vandali.

Po več kot 30 letih, odkar so za šolo in vrtcem v Divači zgradili 
športna igrišča, so jih temeljito obnovili. Foto: Helena Race
Po več kot 30 letih, odkar so za šolo in vrtcem v Divači zgradili športna igrišča, so jih temeljito obnovili. Foto: Helena Race

DIVAČA > Kljub vsem opozorilom in obvestilom, naj se ne stopa na barvni premaz na športnih igriščih, ki se mora sušiti več dni, nekateri tega niso upoštevali. Na srečo premaza niso poškodovali toliko, da bi ga bilo treba na novo nanašati. Jo je pa slabše odnesel koš, ki so ga vandali - verjetno tako, da so splezali nanj in na njem sedeli - polomili. Vse to se je zgodilo, še preden so obnovljena igrišča za šolo in vrtcem v Divači uradno odprli in jih predali namenu. Zato zdaj razmišljajo, da bi dostop do njih omejili in vrata ponoči zaklepali, pravi direktor občinske uprave Iztok Felicijan.

Obnova po več kot 30 letih

Igrišča v treh ravninah so sicer namenjena vsem in javno dostopna. Zgradili so jih že leta 1984, po več kot 30 letih pa je bila asfaltna površina že močno poškodovana in razpokana, na igriščih je zastajala voda. Zato jih je občina temeljito obnovila, na novo zamrežila in prenovila tribune. Poleg je postavila še otroško igrišče in orodja za fitnes ter uredila dostopne poti. Postavila je tudi koše za odpadke, ki pa jih nekateri žal spregledajo. Tudi ravnateljica divaške osnovne šole Damijana Gustinčič opaža, da obiskovalci odpadke in cigaretne ogorke odmetavajo kar ob otroškem igrišču.

Tretjino telovadbe na prostem

Čeprav so igrišča dostopna vsem, jih največ uporabljajo šolarji, tudi v času pouka. “Z obnovo smo dobili zares dobre razmere za športne dejavnosti in rekreacijo učencev. Cilj, ki smo si ga zastavili za prihajajoče šolsko leto, je tako vsaj tretjino ur športne vzgoje opraviti na prostem,” napoveduje ravnateljica. Takšno je tudi vodilo mreže zdravih šol, v kateri že dvanajst let sodeluje tudi OŠ Bogomirja Magajne Divača. Nenazadnje pa bo šola igrišča uporabljala tudi za prireditve; prvič 29. septembra, ko je sicer sobota, a po šolskem koledarju delavna, tako da bo občina tisti dan organizirala otvoritev, na kateri bodo sodelovali tudi učenci.


Najbolj brano