Obstaja junaško srce s hrbtenico?

Za zdravstvo so skoraj vsi prepričani, da o njem vse vedo. Tudi, ko gre za nujne reformne ukrepe za kakovostno delovanje tega sistema. Ti niso skrivnost. Nanje politika formalno že leta prisega: vsem enako dostopno, javno, pravično, brezplačno zdravljenje takoj, ko ga potrebuješ. Na podlagi urejenega financiranja, seveda, ki ga napaja tudi zdravstveno zavarovanje, obvezno domala za vse.

Že davno je očitno, da se praksa vse bolj odmika od teh ciljev. V vsakem mandatu politika obljublja celovito zdravstveno reformo. Ob tem pa že vrabci čivkajo o korupciji, okoriščanju, bogatenju in izčrpavanju javnega zdravstva za zasebne apetite. V zdravstvu, zdravstveni in še kakšni politiki. Sla po denarju je, tako se zdi ob aferah, ki vznikajo na plan, močnejša od etike in morale. Mamljivejša je od skrbi za pravičnost in enakost bolnih. Zato se vrstijo pozivi politikom in vsakokratnemu zdravstvenemu ministru, naj ukrepa. Naj se vendar loti reforme.

Na zdravstveni reformi si je še vsak minister polomil zobe. Zato so oči vseh uprte v sestavljanje vlade in izbiro novega ministra.

Prav na obljubljeni zdravstveni reformi si je še vsak minister polomil zobe in ugled. Zato so tudi zdaj oči vseh uprte v sestavljanje vlade in v izbiro novega zdravstvenega ministra. Veliko ljudi to resno skrbi, saj ne vedo, ali bo zdravstvo poslej še javno ali bo kmalu treba vse plačevati iz lastnega žepa.

Menda je tokrat prav zdravstveni resor eden najbolj vročih kostanjev, ki ga ne želi zgrabiti nobena politična stranka v sedanjem petorčku. Večina od njih je, vsaj začasno, že vladala zdravstvu. Nobena pa nima kaj dosti pokazati. Še manj ima vzrok za samohvalno trkanje po prsih za pretekle zasluge. Zdaj tudi ljudje niso več toliko naivni, da bi slepo verjeli in zaupali v zatrjevanja, da misli resno in pošteno. Da bo torej speljala reformo, ki je nujna. Vprašanje je, ali se bo za to našlo dovolj junaško srce z “jajci”- hrbtenico?

Reforma, če jo tako imenujemo ali ne, niso izumljanja vedno novih suhoparnih paragrafov, daleč od stvarnega življenja. Niso le administrativni ukrepi, dekreti in tudi ne nastavljanje novih, lojalnih vodilnih. Tudi niso le ustanavljanja novih inštitutov in polaganja temeljnih kamnov za novosti, s katerimi bi zameglili resne težave. Je zlasti prevetritev vseh dejavnosti, od zavarovalnic dalje. In niso odcveteli zdravniki in ekonomisti, ki so za vsako ceno prepričani, da bodo kos ministrovanju.


Preberite še


Najbolj brano