“Ljudje imajo srečo, da imajo v Materiji gasilce”

Povorka 300 gasilcev iz 25 gasilskih enot iz Slovenije, pa tudi Hrvaške in Italije, je bila v soboto najslovesnejši trenutek praznovanja 110-letnice Prostovoljnega gasilskega društva Materija. Predsednik republike Borut Pahor je društvu podelil protokolarno darilo - slovensko zastavo, predsednik Gasilske zveze Slovenije Janko Cerkvenik pa plaketo.

Poveljnik gasilcev Igor Šiškovič je dobil dovoljenje za začetek 
povorke in po glavni cesti skozi Materijo se je zvrstilo 300 gasilcev 
s 30 vozili. Nekaj so jih zadržali trije požari na Krasu.
Poveljnik gasilcev Igor Šiškovič je dobil dovoljenje za začetek povorke in po glavni cesti skozi Materijo se je zvrstilo 300 gasilcev s 30 vozili. Nekaj so jih zadržali trije požari na Krasu.  

MATERIJA > V nagovoru je predsednik Borut Pahor izpostavil pogovor z domačinom, ki ga je srečal na poti v Materijo. Potožil mu je zaradi s prometom preobremenjene ceste, hkrati dejal, “da imajo ljudje srečo, da imajo v Materiji čudovite gasilce in da so to zlati fantje in dekleta, ki priskočijo na pomoč ne le, ko gre za nesreče in ko gori, ampak so nenadomestljivi del kulturnega in družbenega življenja”. Ni večjega komplimenta kot zahvala ljudi iz okolice, ki na delo gasilcev gledajo z občudovanjem in spoštovanjem, je še dejal Pahor.

Predsednik PGD Materija Valter Fabjančič se je zahvalil vsem sedanjim in nekdanjim članom društva, njihovim družinam, podpornikom in vsem, ki so kakor koli pomagali društvu, da je “preživelo različne družbene in politične spremembe, dve svetovni in eno osamosvojitveno vojno; to je fenomen, kot tudi celotno gasilstvo v Sloveniji”. Ob jubileju je društvu, ki je edino gasilsko društvo v hrpeljsko-kozinski občini, čestitala tudi županja Saša Likavec Svetelšek in dejala, da gasilstvo podpirata tako občina kot tudi ona sama.

PGD Materija ima 183 članov, med njimi je 55 mladih, ki bodo tradicijo in dejavnost nadaljevali v prihodnjih desetletjih, in 50 vrhunsko usposobljenih operativcev. Praznovanje jubileja so začeli v petek s predstavitvijo knjige o preteklosti društva, avtorja Slavka Gerželja. V soboto so prikazali gašenje, tudi s helikopterjem Slovenske vojske, in pripravili zabavo za številne obiskovalce.


Najbolj brano