Kupijo skoraj vsak drugi liter vode

Istra se je spet ognila padavinam, ki so v petek zajele večji del države, julija pa je ob morju padlo precej manj dežja kot običajno, le 36 litrov na kvadratni meter namesto 60 (podatki so z merilne postaje na Letališču Portorož). Kako torej poteka oskrba s pitno vodo?

V Istri vsako poletje kupujejo pitno vodo. Število porabnikov se 
tedaj  z 90.000 poveča na vsaj 120.000, posameznik pa je  v 
povprečju   porabi  115 litrov na dan.
V Istri vsako poletje kupujejo pitno vodo. Število porabnikov se tedaj z 90.000 poveča na vsaj 120.000, posameznik pa je v povprečju porabi 115 litrov na dan. 

ISTRA > “Oskrba poteka nemoteno, vendar tako, kot je pri nas značilno za poletno obdobje,” odgovarja Sara Milenkovski, predstavnica za odnose z javnostmi v Rižanskem vodovodu.

V primerjavi z julijem, ko so v vodovodno omrežje spuščali največ 330 litrov vode na sekundo, je poraba ta mesec v povprečju narasla do 410 litrov na sekundo, saj se povečuje vse od konca julija. Prejšnji mesec so iz rižanskega vira načrpali okrog 260 litrov na sekundo, zdaj manj kot 210 litrov.

O zagatah s pitno vodo seznanili Nussdorferjevo

Ko je 1. avgusta Izolo obiskala varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer, jo je direktor občinske uprave Marko Unterlechner opomnil, da ministrstvo za okolje Istri še vedno ni zagotovilo dodatnega vodnega vira. Štiri istrske občine ostajajo odvisne od rižanskega vira, ki lahko poleti, ko potrebe po pitni vodi najbolj narastejo, celo presuši.

Tako so bili primorani začeti črpati rižansko podtalnico in povečati nakup pitne vode predvsem iz vodovodnega sistema Gradole oziroma Istrskega vodovoda Buzet, od koder dobivajo do 130 litrov vode na sekundo. Približno 60 litrov na sekundo kupijo iz vodovodnega sistema Kraškega vodovoda, od vodnih virov Bužini in Gabrijeli dobijo skupaj 40 litrov na sekundo. “S tem zagotavljamo manjkajoče količine pitne vode in nemoteno obratovanje našega vodovoda,” je jasna Sara Milenkovski.

Če se bo sušno obdobje nadaljevalo in bo poraba vode poskočila, bodo temu primerno povečevali odjeme oziroma nakupe vode iz sosednjih vodovodov. Zgornjega praga pogodbeno dogovorjenih količin namreč še niso dosegli; Istrski vodovod bi lahko zaprosili še za 20 litrov na sekundo in Kraški vodovod za dodatnih 70 litrov na sekundo. Vremenoslovci pa padavine v Istri napovedujejo za torek.


Najbolj brano