Pogoste alergične reakcije

Brezskrbno sončenje in želja po porjavelosti nas lahko neprijetno presenetita z odzivom kože. Gre za posledico nekaterih zdravil, ki jih moramo redno jemati, saj lahko pride do preobčuljivosti kože za sonce. Lekarniška zbornica zato svetuje vsem kroničnim bolnikom, naj se glede tega posvetujejo z osebnimi zdravniki. Pa tudi, da je treba pozorno prebrati priložena navodila v vseh škatlicah predpisanih zdravil.

Nekatera  zdravila (v obliki gela, kreme ali tablet) v stiku z UV žarki 
povzročijo kožno reakcijo, podobno opeklinam ali srbečico. 

 Foto: /
Nekatera zdravila (v obliki gela, kreme ali tablet) v stiku z UV žarki povzročijo kožno reakcijo, podobno opeklinam ali srbečico.  Foto: /

Farmacevti v lekarnah se poleti občasno soočajo z bolniki, ki prestrašeni sprašujejo, ali so lahko posamezna zdravila vzrok za nenadne alergijske reakcije kože, ki se pojavljajo ob sončenju. Pri nekaterih niti ne gre za namerno sončenje na dopustovanju, alergije se pojavijo že, ko se gibajo na prostem ali občasno vsak dan delajo na vrtu.

Več skupin zdravil

Mag. Nada Pisk iz Gorenjskih lekarn je v sklopu Lekarniške zbornice (LZ) Slovenije zbrala nekaj napotkov v zvezi z zdravili, soncem in sončenjem. Napotki so namenjeni široki javnosti s ciljem okrepiti previdnost, sporočajo iz LZ.

Delovanje in vloga javnih lekarn

V Sloveniji deluje 338 javnih lekarn, ki delujejo skladno z zakonom o lekarniški dejavnosti. Temeljni cilj lekarniške dejavnosti je zagotavljanje kakovostne in učinkovite preskrbe z zdravili in drugimi izdelki za podporo zdravljenja in ohranitev zdravja, pa tudi svetovanje o varni, pravilni in učinkoviti uporabi. Lekarniška dejavnost zagotavlja tudi farmacevtsko obravnavo pacientov za ohranjanje zdravja in doseganje pričakovanih kliničnih, humanističnih in ekonomskih izidov zdravljenja z zdravili.

Med zdravila, ki povzročijo preobčutljivost kože za sonce, so tista iz skupine nesteroidnih protivnetnih in protirevmatičnih zdravil. Ta so najpogosteje v obliki kreme ali gela. Sledijo nekatera zdravila za zdravljenje okužb z bakterijami, za zdravljenje hujših oblik aken, nekatera zdravila za odvajanje vode iz telesa in nekatera zdravila zoper psihoze, depresijo ter za zdravljenje srčnih aritmij.

Zakaj pride do reakcije?

Preobčutljivost se pojavi ob sevanju UV žarkov, ki vpliva na občutljivo snov v teh zdravilih. Svetloba sproži spremembe na koži in reagira s prisotno snovjo (fotosenzibilizatorjem), ki jo je oboleli nanesel v obliki zdravila na kožo ali je zdravilo použil in se je ta snov po telesu razširila s krvjo.

“Preobčutljivost na koži se lahko razvije kot posledica fototoksičnosti ali fotoalergične reakcije. V primeru fototoksičnosti se razvije fotokemijska reakcija v koži, ki je posledica zaužitih ali na kožo nanesenih kemičnih snovi, na katere delujejo UV žarki. Nastopi izključno na predelih, ki so bili izpostavljeni UV žarkom,“ navaja strokovnjakinja. Reakcija na koži je enaka kot pri običajnih sončnih opeklinah.

Pri fotoalergijskih reakcijah gre za za pojav, ko se sicer imunološko neaktivno zdravilo ali njegov delec v telesu spremeni v tujo snov (alergen), ki je nato izpostavljena imunološkim dogajanjem. “Do reakcije običajno ne pride po prvem izpostavljanju soncu, pojavi se po drugem ali naslednjih stikih s sončno svetlobo. Preden se alergijska reakcija povsem razvije, lahko mine tudi dva tedna. Pojavijo se srbeča rdečica in mehurčki, kasneje luščenje prizadetih predelov. Pojav lahko zajame tudi dele, ki niso bili v neposredno osončeni. Tudi ko se ne sončimo več ali prenehamo uživati zdravilo - sprožilec reakcije, lahko traja več tednov, da reakcija izzveni.”

Posvetujte se

V nekaterih primerih se lahko neželeni učinki zmanjšajo že z uporabo izdelkov za zaščito pred soncem z visoko stopnjo zaščite, v vsakem primeru pa Piskova predlaga, da se, kadar jemljete katero koli zdravilo, predpisano na recept ali brez njega, o morebitnem vplivu tega zdravila na preobčutljivost kože za sonce že prej posvetujte z lekarniškim farmacevtom. Podatki o možnih reakcijah in vsebnosti snovi so navedeni tudi v priloženem navodilu za uporabo zdravila. “Kadar sumite, da so spremembe na koži nastopile zaradi uporabe zdravil, se nikar ne izpostavljajte soncu in poiščite nasvet ter pomoč strokovnjakov. V lekarnah nudimo posebne posvete, za katere pa se morate dogovoriti,” omenja Piskova.


Najbolj brano