S padalom na skale

V torek popoldne se je na Socerbu hudo poškodoval 62-letni jadralni padalec iz okolice Sežane. Padel je na težko dostopno pobočje, v ljubljanski klinični center so ga prepeljali z vojaškim helikopterjem.

Do hudo poškodovanega jadralnega padalca so se po vrveh 
spustili koprski poklicni gasilci, nato pa še ekipa nujne medicinske 
pomoči in gorski reševalci.  Foto: GRS Ljubljana
Do hudo poškodovanega jadralnega padalca so se po vrveh spustili koprski poklicni gasilci, nato pa še ekipa nujne medicinske pomoči in gorski reševalci.  Foto: GRS Ljubljana

SOCERB > Skupina treh jadralnih padalcev je vzletela okoli 16. ure, kot kaže, pa je 62-letnega Kraševca ob pristajanju zavrtelo, tako da je pristal na skalah, so pojasnili na koprski policijski upravi. Policiste in reševalce so o nesreči jadralnega padalca na Socerbu obvestili malo pred 16.30. Na pomoč so mu odhiteli policisti, koprski poklicni gasilci, ekipa nujne medicinske pomoči ter gorski reševalci iz Ljubljane in Postojne. Prvi so se do njega spustili koprski poklicni gasilci, ki so na težko dostopnem terenu uporabili vrvno tehniko. Nato so se po vrveh do poškodovanega padalca spustili tudi ekipa nujne medicinske pomoči z zdravnikom in nato še gorski reševalci.

Branko Žorž, vodja GRS Ljubljana, nam je povedal, da je po nesreči jadralnega padalca za pomoč zaprosil eden od kolegov, ki so z njim poleteli in videli, kako je padel. Povedal je tudi, da 62-letnik toži, da ga hudo boli in da se ne more premikati. Glede na takšna obvestila in na lokacijo, kamor je padel, so takoj prosili za pomoč tudi ekipo helikopterske nujne medicinske pomoči z Brnika, ki je čakala v pripravljenosti.

Trčila v zraku

Več sreče sta imela v torek zgodaj popoldne nemški in poljski jadralni padalec. Trčila sta v zraku nad vasjo Poljubinj na Tolminskem in nato nepoškodovana pristala na drevesih na pobočju Kobale, so poročali z uprave za zaščito in reševanje. Gorski reševalci iz Tolmina so padalcema pomagali z dreves in sneli prepleteni padali.

Padalca so zdravniki in reševalci oskrbeli, nato pa so ga gorski reševalci pripravili za transport s helikopterjem. Namestili so ga na zajemalna nosila, nato pa še v helikoptersko vrečo. Ves čas so se trudili, da bi ga čim manj bolelo, je dodal Žorž. S helikopterjem so ga nato odpeljali v ljubljanski klinični center. Utrpel naj bi poškodbe hrbtenice.

V reševalni akciji na težko dostopnem terenu je poleg gasilcev in ekipe nujne medicinske pomoči sodelovalo devet gorskih reševalcev iz Ljubljane in njihove skupine iz Postojne.


Najbolj brano