Marca bo ob izolski bolnišnici pristal prvi helikopter

Že približno dva tedna na ploščadi ob izolski bolnišnici (SBI) nastaja gradbišče. Gre za pripravljalna dela za težko pričakovani heliport za pristajanje helikopterjev za nujno medicinsko pomoč.

Ob izolski bolnišnici pripravljajo gradbišče za gradnjo heliporta, ki 
naj bi ga končali  marca prihodnje leto. Foto: Zdravko Primožič/FPA
Ob izolski bolnišnici pripravljajo gradbišče za gradnjo heliporta, ki naj bi ga končali marca prihodnje leto. Foto: Zdravko Primožič/FPA

IZOLA > Potrebe po urejenem heliportu ob izolski bolnišnici so stare že več kot leto. Zdaj je ugibanj konec - heliport, ki ga bodo v kratkem začeli graditi, zdaj gradbišče še pripravljajo, bo zrasel z denarjem projekta čezmejnega sodelovanja.

Gre za čezmejni projekt za področje zdravstva, ki zajema poleg Slovenije še Hrvaško in Italijo. SBI se je prijavila na razpis v sklopu tega projekta in bila uspešna. Že pred prijavo so pripravili vso potrebno projektno dokumentacijo za heliport, ki ga nujno potrebujejo. Zgradili naj bi ga do marca prihodnje leto, ko naj bi na novi ploščadi pristal prvi helikopter za nujno pomoč.

150.000 evrov za heliport SBI je namenjenih iz sklada čezmejnega sodelovanja za zdravstvo, 150.000 evrov lastnega denarja bo zanj prispevala SBI.

Izolska bolnišnica se že dolgo trudi, da bi omogočili varno pristajanje helikopterja za nujno medicinsko pomoč. Spomnimo, da so morali zaradi meritev, ki so potrdile, da je obstoječa stara ploščad pred urgentnim centrom neprimerna, premalo trdna in varna, poiskati začasno možnost na nadomestni lokaciji pristajanja helikopterja. “Začasno, skladno s potrebnimi dogovori in pravili, helikopter pristaja na Rudi pred Izolo, kjer je sicer vadbena ploščad AMZ. Seveda moramo vse lete prej napovedati, je pa zdaj nujno trikratno premeščanje bolnikov in ekip, kar bo po dograditvi heliporta odpadlo,” pravi direktor SBI Radivoj Nardin.

V čezmejnem projektu za zdravstvo je izolska bolnišnica s svojo bolnišnično in urgentno dejavnostjo eden vodilnih partnerjev, sodelujejo pa še bolnišnica nad Trstom in umaški zdravstveni dom s partnerji zdravstvene dejavnosti na umaškem območju. Projekt razpolaga skupaj z 850.000 evri, ki so namenjeni izboljšavam povezav zdravstvene oskrbe, storitev in dostopnosti ljudi na širšem območju Istre.


Najbolj brano