Zaradi slabega zadaha na urgenco? Lahko, a plačajte!

Po objavi odločitve celjske bolnišnice, da od minulega ponedeljka dalje vsem, ki niso nujni primeri in hodijo na urgenco, to zdravljenje zaračunavajo, se tudi Primorci sprašujejo, ali jih bo to doletelo v izolski in šempetrski bolnišnični urgenci. V obeh poudarjajo, da lahko te storitve, skladno z zakonodajo, že zdaj obračunavajo. In tudi, da je še vedno tretjina obiskov nenujnih.

V obeh primorskih urgentnih centrih ocenjujejo, da je približno 
tretjina obiskov bolnikov nenujna in ne sodi na urgenco.  Foto: Zdravko Primožič/FPA
V obeh primorskih urgentnih centrih ocenjujejo, da je približno tretjina obiskov bolnikov nenujna in ne sodi na urgenco.  Foto: Zdravko Primožič/FPA

PRIMORSKA > Po izkušnjah celjske bolnišnice je približno polovica obiskov na tamkajšnji urgenci nenujna. V urgentnem centru v šempetrski in izolski bolnišnici je takšnih približno tretjina in sodijo v obravnavo pri izbranih osebnih zdravnikih. Stanje teh bolnikov ni življenjsko ogroženo, čemur je namenjena urgentna pomoč, ki jo morajo nujni primeri dobiti najkasneje v 24 urah.

Plačilo že predpisano

V obeh primorskih bolnišnicah opozarjajo na zakonodajo, ki že doslej vsem slovenskim bolnišnicam omogoča zaračunavanje neurgentnih primerov. Zaračunavanje nenujnih obiskov predpisujejo zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, pravila obveznega zdravstvenega zavarovanja, navodila zavarovalnice ZZZS, vsebuje jih vsakoletni splošni dogovor ZZZS z vsakim zdravstvenim zavodom.

Erik Sedevčič,

predstojnik urgentnega centra bolnišnice Nova Gorica

“Nezadovoljni pacienti so pogosto verbalno in celo fizično nasilni. Za samoplačniško obravnavo se odločimo v primeru najhujše zlorabe. Takrat večina odstopi od zdravstvene oskrbe.”

V upravi izolske bolnišnice so potrdili, da obravnavo nenujnih primerov že ves čas občasno zaračunavajo. To počnejo tudi v šempetrski, a oboji ne tako dosledno, kot bi lahko.

Zloraba najslabše vrste

Predstojnik šempetrske urgence Erik Sedevčič poudarja: “Razumem stisko ljudi, ki kot laiki pogosto ne morejo presoditi, ali gre za urgentno stanje. Zato jim je že od pogona urgence na voljo telefonska številka za nasvet. Ne morem pa razumeti tistih, ki na urgenco prihajajo zaradi blago povišane telesne temperature, blagih bolečin v grlu, običajnega prehlada, slabega zadaha, ušesnega masla, otiščancev, kroničnih težav, ki trajajo že mesece in se niso poslabšale, poškodb iz preteklosti ali zato, ker se želijo prepričati, ali so dovolj zdravi, da lahko gredo na dopust.”

45.168 bolnikov so lani obravnavali v šempetrskem urgentnem centru, 124 urgentnih pacientov na dan se je tam zvrstilo lani.

Sedevčič je prepričan: “Tudi to je zloraba urgentne dejavnosti, in to najslabše vrste. Še toliko bolj, ker prihajajo na urgenco velikokrat sredi noči in so slabe volje, ker ne pridejo takoj na vrsto.”

Sedevčič in Mladen Gasparini iz izolske bolnišnice, ki začasno nadomešča predstojnika urgence Petra Goloba, omenjata, da dosledno vsem ne zaračunavajo nenujnih storitev, saj skušajo ljudi ozaveščati, da je obisk urgence namenjen zares življenjsko nujnim stanjem.

Cene nenujnih storitev

Nenujni pregled stane (med 7. in 22. uro) 50 evrov, med 22. in 7. uro pa 65 evrov. Predpis neurgentne terapije stane 15 evrov. Cene so iz šempetrskega urgentnega centra, primerljive z vsemi drugimi urgencami. V celjski so, denimo, za odstranjevanje klopa določili plačilo 15 evrov.

Zgovorne stopnje nujnosti

Po Sedevčičevih navedbah so lani v šempetrskem urgentnem centru obravnavali skupaj 45.168 pacientov (enota za hitre preglede 10.726, enota za bolezni oziroma ambulanta za nujno internistično pomoč 7971, enota za poškodbe oziroma ambulanta za nujno kirurško pomoč 15.883). V povprečju so na dan obravnavali 124 urgentnih pacientov.

“Ozaveščanje vseh se nam že obrestuje. Obisk v prvih šestih mesecih letos se je v primerjavi z enakim obdobjem lani zmanjšal za 3,5 odstotka,” pravi Sedevčič. Iz izolske bolnišnice natančnih podatkov nismo dobili. Povedali so le, da tudi posebne statistike o razlogih in številu pacientov, ki jim je bilo nenujno zdravljenje zaračunano, ne vodijo.

Neustrezne napotitve in zloraba urgence

Urgentni zdravniki ugotavljajo, da osebni zdravniki bolnike neustrezno napotujejo na urgenco. Tako prihajajo nenujni bolniki z napotnico osebnega zdravnika, a jim, kot pravi Sedevčič, lahko nudijo le urgentno obravnavo, ne pa tudi vseh drugih neurgentnih subspecialističnih pregledov, ki jih nudijo druge ambulante v bolnišnici. Gre za neustrezno napotovanje, pričakovanja teh bolnikov so nerealna in ti večkrat negodujejo.

Veliko bolnikov pride kar brez napotnice, saj se skušajo izogniti čakanju pri osebnem zdravniku. Na urgenco jih kdaj zaradi stiske s časom pošiljajo celo osebni zdravniki. “Vse to je jasna zloraba urgentne dejavnosti. Hkrati gre za nepotrebne stroške in ustvarjanje gneče na urgenci,” pravi Sedevčič.

Da bi naredili red, so v Šempetru uvedli poseben obrazec - izjavo o plačilu nenujnih zdravstvenih storitev. “To bolnik podpiše in ga zdravnik, ki po informativnem pregledu ugotovi, da ne gre za nujno medicinsko pomoč, nujno zdravljenje ali neodložljive zdravstvene storitve, seznani, da bo kot neurgentni primer obravnavan samoplačniško. Bolnik lahko odstopi od nadaljnje obravnave,” dodaja sogovornik. Izjava in cenik sta v čakalnici urgence.

Gre pa, tako Sedevčič, pogosto za zelo občutljive zadeve. “Nezadovoljni pacienti so pogosto verbalno in celo fizično nasilni. Za samoplačniško obravnavo se odločimo v primeru najhujše zlorabe. Takrat večina odstopi od zdravstvene oskrbe.”


Komentar novinarja

Jasna Arko

Ko ni nuja, gre za golo zlorabo

Kadar se ti med plavanjem zamaši uho, je to zelo neprijetno. Ko tik pred odhodom na dopust ugotoviš, da nimaš nujnih zdravil, zavlada panika. Tudi ugriz klopa sproža strah. V takšnih in podobnih primerih je pri večini prva misel pomoč zdravnika. Še najraje na bolnišnični urgenci. Tam si po splošnem prepričanju takoj na vrsti in te ne smejo odsloviti. Res ne, a mnogi težko razumejo, da niso nujni primeri in da ne gre za reševanje življenja. Začudeni, da morajo zaradi nenujnega stanja ...

Preberi več

Najbolj brano