Na slovenskih kopališčih je letos utonilo že deset ljudi

V ponedeljek zvečer so kopalci iz morja pred izolskim svetilnikom povlekli neodzivnega moškega, ki je kljub njihovemu trudu in trudu reševalcev umrl. Prejšnji teden pa so iz morja pred Debelim rtičem potegnili truplo italijanske kopalke. To sta zadnja dva primera letošnjih desetih utopitev. Policija poziva k previdnosti in odgovornemu obnašanju med kopanjem.

Reševalci so v ponedeljek zvečer  domačina oživljali, vendar je 
lahko zdravnica  le potrdila njegovo smrt.  Foto: Zdravko Primožič/FPA
Reševalci so v ponedeljek zvečer domačina oživljali, vendar je lahko zdravnica le potrdila njegovo smrt.  Foto: Zdravko Primožič/FPA

PRIMORSKA > Kar bi moralo za slehernega dopustnika predstavljati užitek, se lahko zaradi različnih vzrokov ali okoliščin spremeni v pravo tragedijo. Za približno deset posameznikov in njihovih družin se poletno kopanje v morju, rekah in jezerih vsako leto spremeni v žalosten dogodek. V minulih treh letih je v naših vodah utonilo 34 ljudi, letos pa že deset. Čeprav med ljudmi vlada prepričanje, da se med kopanjem utopijo predvsem starejši in bolni, pa statistika temu ne pritrjuje. Med 34 utopljenimi v minulih treh letih in desetimi letošnjimi utopljenci je bil po podatkih policije bolan le eden letošnji utopljenec. Še več, med utopljenimi od leta 2015 do danes je bilo le 13 starejših od 64 let in ravno toliko starih do 44 let.

Policija zato vsem kopalcem svetuje, naj bodo tudi na počitnicah previdni in ravnajo odgovorno. Med morebitnimi nevarnostmi za utopitev naštevajo skakanje v vodo razgretih ali potnih teles, puščanje otrok brez nadzora, zanašanje neplavalcev na blazine in druge napihljive pripomočke, plavanje s polnim želodcem, skakanje v vodo na plitvinah ali drugih nevarnih mestih ter neupoštevanje vremena. Ni treba posebej poudarjati, da je izredno nevarno tudi plavanje pod vplivom alkohola.

Letošnjo statistiko krojijo prebežniki

Zaradi utopitev prebežnikov med prečkanjem državne meje na Dolenjskem je letošnja statistika drugačna od tiste iz prejšnjih let. Letos je tako utonilo kar pet moških starih do 24 let in samo ena ženska. Prav tako letos po utopitvah prednjači Dolenjska, medtem ko je bilo največ tovrstnih primerov v preteklih letih na Obali. Od desetih utopljenih so letos na območju koprske policijske uprave utonili trije, na območju novomeške pa kar šest. V minulih letih je na Primorskem utonila najmanj polovica vseh žrtev.

Policisti še ugotavljajo, kaj se je zgodilo s 74-letnim domačinom, ki so ga negibnega v morju v ponedeljek po pol deveti uri zvečer opazili kopalci dobrih 100 metrov od plaže pri izolskem svetilniku. Iz vode naj bi ga potegnili drugi kopalci in ga skušali oživeti, vendar so bili tako kot reševalci, ki so prihiteli na pomoč, neuspešni. Zdravnica je na kraju lahko le potrdila domačinovo smrt in odredila sanitarno obdukcijo.

Podoben prizor so kopalci prejšnji teden uzrli na morju pred Debelim rtičem. Negibno telo 73-letne Italijanke je lebdelo na gladini približno sto do 200 metrov od obale, ponj pa so pripluli s čolnom pristaniške kapitanije. Prepeljali so jo na carinski pomol v Koper, kjer so se še trudili z oživljanjem, vendar so ugotovili, da je gospa iz Milj umrla.

Največ utopitev se je letos pri nas zgodilo na rekah, v preteklih letih pa na morju, kjer je tudi daleč največ plavalcev. Letos je pet ljudi utonilo na rekah, po dva v jezeru ali gramoznici in morju.


Najbolj brano