Sojenje prevoznikom predvidoma jeseni

Sojenje domnevnim članom združbe iz odmevne policijske akcije Viking se bo na celjskem okrožnem sodišču začelo predvidoma novembra, dve leti po aretacijah številnih osumljenih. Pred sodnimi počitnicami je na celjskem sodišču še zadnji od obtoženih izjavil, da ni kriv, začasno pa so postopek izločili proti njegovemu očetu, ki prestaja kazen v enem od nemških zaporov.

Če bi člani združbe  zaseženo drogo prodali na črnem trgu, bi lahko 
zaslužili tudi do 20 milijonov evrov.  Foto: GPU
Če bi člani združbe zaseženo drogo prodali na črnem trgu, bi lahko zaslužili tudi do 20 milijonov evrov.  Foto: GPU

CELJE > Celjska sodnica Ingrid Lešnik je pred dnevi razpisala še zadnji predobravnavni narok v zadevi Viking. Pred sodnico je stopil Goran Oberč, njegovega očeta Branka Oberča pa je sodnica nameravala pobarati o morebitnem priznanju krivde prek videokonference, je poročal Večer. Branko Oberč prestaja kazen v enem od nemških zaporov, a sodišče do predobravnavnega naroka ni moglo ugotoviti, v kateri zapor so ga premestili.

V zadnjem času naj bi ga premestili trikrat. Ker je bil za sodišče nedosegljiv, je sodnica postopek proti njemu začasno izločila. Sodišče je že pred časom izločilo tudi postopek proti Branku Sredojeviću, državljanu Bosne in Hercegovine. Obtožbe mu v domovini niso mogli vročiti.

20 milijonov evrov naj bi člani združbe zaslužili, če bi droga prišla do končnih uporabnikov.

Obramba predlaga izločitev dokazov

Zadnji se je o svoji krivdi izrekel Goran Oberč, ki se - tako kot oče - ukvarja z avtoprevozništvom. Kot ostali pred njim je tudi Oberč zanikal krivdo. Njegov zagovornik je zahteval izločitev vseh dokazov iz sodnega spisa, ki so obremenjujoči za njegovo stranko. Podobno so predlagali tudi zagovorniki ostalih obtoženih, češ da naj bi bili dokazi nezakoniti, ker da so jih zbirali na podlagi odredbe iz tujine.

Krivdo za očitke specializiranega tožilstva je tako zanikalo 15 obtoženih. Poleg Gorana Oberča pred sodnico Ingrid Lešnik krivde niso priznali 48-letni Žarko Kalinić, državljan BiH, ki ima prevozniško podjetje registrirano v Izoli in naj bi vodil slovenski del združbe, 54-letni Branimir Stokuća, doma iz slovenske Istre, 46-letni Milan Nikič iz Kopra, 43-letni Boštjan Potočnik, doma iz Zagorja, ki je živel v okolici Kopra, Nedžad Lužić. državljan BiH, ki ga je Sloveniji izročila Nizozemska, Gorenjca Peter Šolaja in mladoletni David. Š., Drago Šolaja, Branko Peklar iz Ljubljane, državljan BiH Drago Kalendar, ki živi na Gorenjskem, Bojan Teržan iz Celja, državljan Srbije Milan Grujičić, državljan BiH Ljubomir Baganjac in Josip Oreški z Gorenjskega.

Od aprila na prostosti

Sojenje se bo predvidoma začelo novembra. Sodišče mora pred tem pravnomočno odločiti še o predlogih odvetnikov za izločitev dokazov. Vsi obtoženi bodo na sodišče prišli s prostosti, iz pripora so jih izpustili v začetku aprila, šest jih je bilo v priporu od aretacij novembra leta 2016, eden je bil v hišnem priporu, še eden pa se je moral javljati na policijski postaji. Višji sodniki so ugodili pritožbam obrambe na sklep o podaljšanju pripora, ker sodišče do takrat še ni razpisalo niti predobravnavnih narokov.

Koprski kriminalisti so začeli preiskavo, ko so ugotovili, da trije slovenski državljani, povezani s podjetjem z območja Kopra, sodelujejo v organizirani kriminalni združbi. Droge niso prevzemali v Sloveniji, prav tako je niso prevažali po našem ozemlju, delovali pa so na območju enajstih držav, so pojasnili po aretacijah novembra predlani na policiji. Slovenskim šefom so dajali navodila trije člani združbe iz Nizozemske, niti slovenskega dela združbe pa naj bi v rokah držal državljan BiH, ki ima prevozniško podjetje v Izoli.

Legalen tovor le krinka

Slovenski člani so širši združbi, v kateri naj bi v različnih vlogah delovalo 28 članov, nudili predvsem logistično podporo, zagotavljali so tovorna vozila, priskrbeli voznike in iskali legalne tovore, s katerimi so prikrivali prevoze mamil. Drogo so tihotapili z juga Evrope proti severu, predvsem v skandinavske države.

Od leta 2014 naj bi združba pretihotapila skoraj tono prepovedane droge, več kot 450 kilogramov konoplje, več kot 200 kilogramov hašiša, 123 kilogramov amfetaminov, 38 kilogramov kokaina in 45 kilogramov heroina. Če bi zasežena droga prišla do končnih uporabnikov, bi člani združbe zaslužili tudi do 20 milijonov evrov, so izračunali na policiji.


Najbolj brano