Pri Tartiniju gostje iz Mozartovega mesta

2. avgusta leta 1896 se je v Piran zgrnilo 10.000 ljudi. Iz vse Istre so prišli na odprtje spomenika mojstru narodov Giuseppeju Tartiniju (1692-1770). 122 let pozneje bodo veličasten, za zgodovino mesta pomemben dogodek obeležili s koncertom Poklon Tartiniju. V četrtek ob 21. uri bodo pod spomenikom nastopili Salzburški komorni solisti in uvedli letošnji Tartini festival.

PIRAN > Ob odkritju spomenika je v Piran leta 1896 prišlo toliko ljudi, kolikor jih je takrat v mestu živelo. Prišli so s parniki, jadrnicami, čolni ... Takrat so časopisi od Milana do Dunaja pisali, da ni praznovalo le rojstno mesto velikega skladatelja, marveč celotna Istra.

Pred dvema letoma, ob 120. obletnici postavitve spomenika, ki ga je izdelal beneški kipar Antonio dal Zotto (1841-1918), so različne piranske institucije in društva združili moči s Tartini festivalom in pripravili veličastno obletnico. V Pomorskem muzeju Sergeja Mašere so takrat odprli razstavo Tartini in piassa, ki je predstavila bogato dokumentarno in slikovno gradivo, povezano s postavitvijo prve javne plastike v Piranu, dogodek pa je kronal koncert slovitega ansambla I solisti Veneti.

Jasna Nadles

umetniška vodja Tartini festivala

“Zdi se mi dobro, da se različni subjekti, ki ustvarjamo kulturno življenje v Piranu, povezujemo, saj smo skupaj močnejši in lahko naredimo večje in boljše dogodke.”

Od Mozarta do Piazzole

Dve leti kasneje na osrednji mestni trg in pod Tartinijev spomenik prihaja še en vrhunski sestav - Salzburški komorni solisti. Njihov koncert Poklon Tartiniju pripravljata Tartini festival in Italijanska narodna skupnost Piran v sodelovanju s piransko občino in Avditorijem Portorož. “Zdi se mi dobro, da se različni subjekti, ki ustvarjamo kulturno življenje v Piranu, povezujemo, saj smo skupaj močnejši in lahko naredimo večje in boljše dogodke,” meni Jasna Nadles, umetniška vodja Tartini festivala.

Tokrat bodo poslušalci na Tartinijevem trgu prisluhnili programu Osem letnih časov. Pod umetniškim vodstvom Lavarda Skou-Larsna bo orkester, ki sodi med od najznamenitejše komorne sestave iz Mozartovega mesta, občinstvu zaigral Vivaldijeve Štiri letne čase, jim dodal še Štiri letne čase v Buenos Airesu Astorja Piazolle ter Tartinijev Koncert za flavto godala in b.c. v G-duru, pri katerem se bo predstavil italijanski flavtist Massimo Mercelli.

Vrhunska ponudba za čim več poslušalcev

Po besedah umetniške vodje Tartini festivala želijo s takšnim programom širšemu občinstvu, torej tudi poslušalcem, ki običajno ne poslušajo tovrstne glasbe, ponuditi klasiko v izvedbi vrhunskih glasbenikov. Salzburški komorni solisti namreč orkestralno glasbo igrajo z virtuoznostjo solistične igre.

Tartini festival se bo nadaljeval 22. avgusta, ko bo v Minoritskem samostanu nastopil Koehne kvartet, do 8. septembra pa bo ponudil še deset koncertov in mojstrski tečaj, ki ga bo letos vodil Stefano Bagliano.


Najbolj brano