Malo všečkov, a veliko hvaležnosti

Z vrednotami v današnji družbi ni vse tako, kot bi moralo biti. Malčke pošiljamo v institucionalizirano varstvo še preden shodijo, ker je to menda dobro za njihovo socializacijo, kakršne none niso sposobne ponuditi. Nato pa na raznih razpisih dobivamo denar za projekte sodelovanja starih in mladih in te iste (nesposobne) none vabimo v vrtce, da tam delijo svoje izkušnje. Še nedolgo tega je bilo samoumevno, da none, ki so v penziji, še varujejo vnuke. Temu niso rekle medgeneracijsko sodelovanje ali vseživljenjsko učenje. Temu niso rekle nič; tako je pač bilo in vsaj po vaseh so bili otroci, ki so obiskovali vrtec, bolj kot ne izjeme.

In obratno. Tako kot so starejši pomagali mlajšim, so mlajši pomagali starejšim. Še najmanj, kar so zanje storili, je bilo, da so jih odpeljali po opravkih, na banko, k zdravniku, v trgovino. Nato se je mlajša generacija osamosvojila, pozabila na starejšo in kar naenkrat smo ugotovili, da starejši, ki nimajo avtomobila, ne morejo ne k zdravniku ne v trgovino. Nikamor.

Sopotniki spreminjajo svet, čeprav imajo le 491 všečkov na facebooku, a več kot dvakrat toliko uporabnikov in prostovoljcev.

Pravzaprav je to ugotovil nek fant, ki se je preselil v Brkine in opazil, da so nekateri njegovi sosedje ujetniki svojih domov. Da bi jim pomagal, je pred nekaj leti s podporo še nekaj zanesenjakov ustvaril Sopotnike. Če bi rekli, da je pobuda nastala iz nič, bi bilo ponižujoče, saj je bilo zanjo potrebne vsaj veliko dobre volje, a dejansko so bili na začetku Sopotniki le en rabljen avto, kupljen iz žepa prostovoljcev, in letaki s ponudbo za brezplačne prevoze.

“Trg” je ponudbo zagrabil in to je postala zgodba o uspehu. Dobička sicer ne prinaša, so pa bilance polne stiskov rok, iskrenih zahval in solznih oči. In ko Sopotnike pokliče medicinska sestra in pove, da k zdravniku z njihovo pomočjo končno prihaja tudi nekdo, ki je že prej potreboval zdravnika, a ni mogel do njega, vedo, da so na pravi poti. Še več, opažajo, da je na pravi poti tudi družba. V krajih, ki jih povezujejo opažajo, da so ljudje postali pozornejši na težave bližnjih in jim večkrat priskočijo na pomoč.

Spodbuda za premislek pa naj bo tudi podatek, da Sopotnikom uspeva spreminjati svet, čeprav imajo le 491 všečkov na facebooku, a več kot dvakrat toliko uporabnikov in prostovoljcev.


Preberite še


Najbolj brano