Prostovoljci delali, Dars bi služil

Hišo, ki je bila obsojena na rušenje, sta občina Ajdovščina in karitas s pomočjo mnogih prostovoljcev vzdrževala in popravila ter iz nje naredila sprva dom za matere v stiski in nato za otroke, ki potrebujejo učno pomoč. Po dolgih pogajanjih je Dars, ki je lastnik stavbe, hišo pripravljen prodati karitas in občini, ki bi jo rada obnovila in dozidala. A za stavbo, ki se ugreza pri temeljih, hoče 130.000 evrov.

Iz hiše se morda kmalu ne bo več slišal otroški smeh.
Iz hiše se morda kmalu ne bo več slišal otroški smeh. 

CESTA > Več kot tri leta so si na ajdovski občini prizadevali za odkup stavbe nekdanjega materinskega doma na Cesti. Občina bi hišo brezplačno oddala v najem Škofijski karitas Koper za izvajanje socialnih programov.

Za mame in otroke

Koprska karitas je s hišo povezana že skoraj dve desetletji. Pred 20 leti se je namreč z družbo za avtoceste dogovorila za brezplačni najem stavbe. V njej je pod okriljem Zavoda karitas Samarijan iz Solkana leta 2001 zaživela enota materinskega doma, ki je jeseni 2015 zaprla vrata. Že poldrugo desetletje tam deluje program Popoldan na Cesti z učno pomočjo učencem, v prostorih se srečuje tudi medgeneracijska skupina keramikov ILO.

Jožica Ličen

ravnateljica Škofijske karitas Koper

“Če ne bi bilo vzdrževalnih in obnovitvenih del, ki smo jih opravili s pomočjo stotin prostovoljnih ur, tudi domačinov, ki so nas sprejeli z veliko naklonjenostjo, bi se hiša najbrž že sesedla.”

V karitas so se odločili povezati in nadgraditi obstoječe dejavnosti za otroke in mladino z novimi v okviru Centra Bogdana Žorža. a stavbo bi bilo treba najprej temeljito prenoviti. Načrte za prenovo stavbe in dvig mansarde, kjer bi lahko pridobili še nekaj sob, so izdelali že pred časom. Obnova ne bi bila poceni, zato so se s pristojnimi na Darsu večkrat pogovarjali vsaj o možnosti dolgoročnega najema, a do dogovora v vsem tem času ni prišlo. Se je pa zato Občina Ajdovščina ponudila, da stavbo odkupi, in vlogo pred dobrima dvema letoma posredovala Darsu. In čakala.

Je cenilec videl razpoke?

“Zdaj Dars hišo vendarle prodaja, a zanjo pričakuje 130.000 evrov. Domačini in sodelavci karitas so nas opozorili, da stavba potrebuje celovito prenovo. Prav njim se moramo tudi zahvaliti, da hiša ni še v slabšem stanju. Ob ogledu smo ugotovili, da se teren poseda, na stavbi so vidne razpoke. Če želimo ta objekt usposobiti za normalno delovanje in bivanje, bi morali popraviti streho in prenoviti notranjost. Po naših ocenah bi morali vložiti še enkrat toliko kot za nakup. To bi bilo negospodarno. Zato smo se s sodelavci karitas odločili, da ne gremo v nakup. Ne za tako ceno. Odločili smo se, da bomo iskali novo lokacijo,” je pojasnil podžupan Alojzij Klemenčič.

Alojzij Klemenčič

podžupan občine Ajdovščina

“Če želimo ta objekt usposobiti za normalno delovanje in bivanje, bi morali popraviti streho in prenoviti notranjost. Po naših ocenah bi morali vložiti še enkrat toliko kot za nakup. To bi bilo negospodarno.”

Ravnateljici Škofijske karitas Koper Jožici Ličen je žal, da bi organizacija izgubila dragoceno stavbo, vendar pravi: “Že kot državljanka nikakor ne morem pristati na to, da bi občina, ki tako skrbno premisli vsak izdatek, plačala tako vsoto iz svojega proračuna.” Ne samo, da ne bi bilo racionalno, meni Ličnova, ampak bi bilo skoraj neokusno. “Hiša je bila predvidena za rušenje. In če ne bi bilo vzdrževalnih in obnovitvenih del, ki smo jih opravili s pomočjo stotin prostovoljnih ur, tudi domačinov, ki so nas sprejeli z veliko naklonjenostjo, bi se najbrž že sesedla,” pravi Ličnova. In zato podpira odločitev, da skupaj z občino za dejavnosti, ki so doslej potekale na Cesti, najdejo drugo lokacijo.

Pilula je torej res grenka. Predvsem zaradi občutka, da želi družba v državni lasti zaslužiti na račun hiše, ki je namenjena izključno humanitarnim dejavnostim in so jo uredili ter leta vzdrževali prostovoljci. Hiše, za katero, predvsem zaradi nenavadne lokacije tik ob avtocesti, tako ali tako najbrž ne bi našli drugega kupca in katere tržna vrednost je najbrž blizu ničli. Občina Ajdovščina je za nakup in obnovo stavbe v proračunu namenila 135.000 evrov. To, da je Dars vrednost hiše ocenil na skoraj identično vsoto, meni Ličnova, je zgovorno naključje.

Vse po pravilih

Na Družbi za avtoceste so pri odgovorih uradniški. “Izhodiščna vrednost objave je enaka ocenjeni tržni vrednosti nepremičnine, v aprilu 2018 izdelane s strani pooblaščenega ocenjevalca nepremičnin,” so odgovorili na vprašanje, kako so prišli do cene. Nepremičnine, zatrjujejo, občini ne bi mogli prodati po nižji ceni ali je celo prenesti brezplačno: “Gre namreč za premoženje v lasti družbe DARS d.d., ki je opredeljeno kot presežna nepremičnina, namenjena prodaji po postopku javnega zbiranja ponudb, izhodiščna cena pa je oblikovana po ocenjeni tržni vrednosti.”

Ker so se odločili, da je nepremičnina “trajno presežna z vidika razvojnih potreb”, je tudi nočejo dati v dolgoročni najem. Ker posel z občino ne bo uspel, bodo ponovili objavo javnega zbiranja ponudb. Ni izključeno, da bo družbi, ki je imela lani pol milijarde prihodkov, ostala stara hiša, ki je nihče ne bo hotel kupiti. Karitas pa skrb, kje najti novo lokacijo za pomoč socialno najbolj ogroženim.


Komentar novinarja

Vesna Humar

Državi hiša, otrokom cesta

Glede na to, kolikokrat gre za otroke v tej državi, bi človek pričakoval, da se zapleti, s kakršnim se na Cesti soočata karitas in občina Ajdovščina, ne bi smeli dogajati. Stavbo tik ob avtocesti, kjer se prostovoljci že leta trudijo s humanitarnimi programi, bodo najbrž izgubili. In to je krivica. Še posebej za otroke. Ne neke ideološko namišljene človeške potomce, s katerimi v boju za premoč operirajo politiki. Ampak za resnična mlada bitja, ki so v domu vsak teden našla zavetje, podporo, vzpodbudo ...

Preberi več

Najbolj brano