“Umrli so za vrednote, ki jih nismo znali ohraniti”

“Zakaj je Primorska vstala in se uprla temu, da bi na naši primorski zemlji prevladala tuja beseda? Ker se je zavedala, da bi se z vdajo začelo naše počasno, a gotovo izumiranje. Morda bo zopet morala vstati prva,” je ob spominskem dnevu Občine Hrpelje-Kozina dejala Lara Jankovič.

Na proslavi na Artvižah, ki se je končala tik pred močno nevihto, so 
nastopili Brkinska godba 2000, pevska zbora Slavnik in Lopar ter 
recitatorji.  Foto: Helena Race
Na proslavi na Artvižah, ki se je končala tik pred močno nevihto, so nastopili Brkinska godba 2000, pevska zbora Slavnik in Lopar ter recitatorji.  Foto: Helena Race

ARTVIŽE, RODIK > “Prej nas je ogrožal vsaj tuj agresor, zdaj pa nas naš lastni. Z javnim podpiranjem korupcije, kraje, goljufij, nižanjem davka najbogatejšim, zasužnjevanju in ponovnemu izkoriščanju delavca, z varčevanjem pri najšibkejših in najranljivejših ... nam skorumpirana politika jemlje dostojanstvo, življenje in vero v svetlo prihodnost,” je včeraj pred spomenikom na Artvižah opozorila slavnostna govornica Lara Jankovič. Županja Saša Likavec Svetelšek pa je na komemoraciji v Rodiku dejala, da prihodnost pred nas postavlja nove izzive: odpiranje novih delovnih mest, dostopnost do javnega zdravstva, šolstva, skrb za starejše. “So se za vse te vrednote že borili naši fantje in dekleta? Da, za vse to so se borili in vse to izborili. Vendar nismo znali tega ohraniti, ni bilo dovolj dobro za nas. Sram nas je lahko pred nagrobnimi napisi vseh, ki so žrtvovali svoje življenje, sanje in ideale.”

Spomin na dogodke 21. julija 1944, ko je nemška enota mučila in pobila mlade domačine, v Rodik in na Artviže ter na pohod po zadnji poti mladincev privabi veliko ljudi. Tudi letos se je zbrala množica, ki se je spomnila tragičnih dogodkov, ko so nemški okupatorji v maščevanju zaradi miniranega vlaka v Rodiku najprej ubili Stojana Šturma s Kozine, Jožeta Dobrilo iz Hrpelj in Andreja Godino iz Rodika. V vasi so ustrelili še Olgico Ivančič, Marijo Ivančič in Pepco Bernetič pa odpeljali v Nemčijo. Nato so se znesli še nad 16, 17 in 18 let starimi mladinci, ki so se vračali z Artviž. Ubili so Silvo Babič, Albino Race, Sabino Race in Sergeja Slavca ter Joška Bradača iz Kačič in Jožeta Mezgeca ter Alojza Slugo z Artviž.


Najbolj brano