O bikih, konjih in piščancih

Boljkov bronasti kip bika, ki je stal pred vhodom v kompleks v Kromberku, je bil dolga leta zaščitni znak Mipa. Ta je vse do zatona v času, ko so ga vodili Volkovi, veljal za enega od paradnih konjev goriškega gospodarstva. Potem ko je del nekdanjega obrata v Kromberku kupila družba Pivka Perutninarstvo, ki je pred kratkim tam zagnala proizvodnjo in ima na Goriškem ambiciozne načrte o širitvi svojih programov, bi lahko, če se že poigravamo z imeni različnih živali, zapisali, da nekdanji Mip, ki s prihodom Pivke ponovno oživlja, postaja paradni piščanec na goriškem območju, ki do zdaj ni bilo znano po proizvodnji perutnine.

Klavnice, tako zagotavljajo v vodstvu Pivke, v nekdanjem Mipovem obratu ne bodo znova zagnali, kar je dobro za karmo prostora. Če bi kaj takega nameravali, bi verjetno nastala kakšna civilna iniciativa, kot je pred leti, ko so se za nakup obrata zanimali Turki, in so se dvignili okoliški prebivalci, ki so odločno nasprotovali, da bi na območju Mipa znova klali.

Dobra novica, povezana s prihodom Pivke, je ponovno zaposlovanje nekdanjih Mipovih delavcev. V obratu, ki ga poznajo.

Dobra novica, povezana s prihodom Pivke, je ponovno zaposlovanje nekdanjih Mipovih delavcev. V obratu, ki ga poznajo in je bil skoraj deset let zaprt, a se ga je po zaslugi nekdanjega stečajnega upravitelja Miroslava Benedejčiča vsa ta leta ohranjalo v pripravljenosti, sicer bi izgubil na vrednosti. Seveda je razlika med proizvodnjo mortadele in barjenih piščančjih izdelkov, a nekateri procesi so v mesnopredelovalni industriji verjetno podobni in s tem za nekdanje mesarje in delavce v proizvodnji mesa lažje obvladljivi, kot če bi se prekvalificirali in zaposlili kot frizerji, receptorji, animatorji predšolskih otrok ...

Aktualnemu Mipovemu stečajnemu upravitelju Marku Zamanu je s prodajo velikega dela nepremičnin in premičnin v Kromberku uspelo unovčiti kar nekaj premoženja. Stečajni postopek, ki ga je nameraval zaključiti do konca tega meseca, se bo zavlekel. Pred kratkim je objavil povabilo za zbiranje nezavezujočih ponudb za še nekaj preostalega premoženja: za blagovno znamko Mip, recepture za mortadelo, delnice podjetja KB 1909 ... Naj pred zaključkom stečaja iztrži čim več, da bodo tudi nekdanji zaposleni, ne glede na to ali so danes v Pivki ali ne, dobili še kaj poplačila svojih terjatev.


Preberite še


Najbolj brano