V NSi so se Šarcu zahvalili za sodelovanje

NSi se umika iz pogajanj šestih strank za sestavo koalicije pod vodstvom Marjana Šarca, je danes zvečer po seji izvršilnega odbora NSi sporočil predsednik stranke Matej Tonin. Dosegli so napredek v pogajanjih, a ostal je “velik pomislek glede stabilnosti in trajnosti koalicije šestih strank.”

V imenu NSi so na sobotnih maratonskih pogajanjih sodelovali 
podpredsednik stranke Valentin Hajdinjak (levo), predsednik 
Matej Tonin in glavni tajnik Robert Ilc.  Foto: STA
V imenu NSi so na sobotnih maratonskih pogajanjih sodelovali podpredsednik stranke Valentin Hajdinjak (levo), predsednik Matej Tonin in glavni tajnik Robert Ilc.  Foto: STA

LJUBLJANA > Odločitev, da se umaknejo iz pogajanj, ki jih v okviru šestih strank vodi Marjan Šarec, so člani izvršilnega odbora NSi sprejeli soglasno.

Razlog za umik ni koalicijska pogodba

Tonin je po seji izpostavil, da so uspeli v koalicijsko pogodbo zapisati kar nekaj stvari iz svojega programa. Vsega ne, ker to ni mogoče in ker je treba popuščati v vsaki koaliciji, a glavni razlog, da se umikajo, ni vsebina koalicijske pogodbe. Za odhod s pogajanj so se odločili, ker so opazili, da med starimi koalicijskimi partnerji ostajajo precejšnja trenja. “Pokazalo se je, da so vidni konflikti med starimi partnerji,” je povzel vzdušje za zaprtimi vrati pogajalcev iz strank LMŠ, SD, SMC, SAB in Desus. Ti konflikti se lahko spet razplamtijo, meni Tonin.

Drugi razlog za umik NSi je možnost, da bi ob določenih temah v državnem zboru prišlo do preglasovanja s pomočjo Levice, tretji pa težavna koordinacija kar šestih strank v koaliciji.

V NSi se sogovornikom zahvaljujejo, saj da so bili pogovori dobri, želja, da bi se čim bolj približali programu NSi, pa iskrena. Danes je Tonin povzel, kaj so v pogajanjih dosegli in česa ne. Med drugim jim je uspelo priti do dogovora o izenačitvi financiranja javnega programa javnih in zasebnih šol, kot je to zahtevalo ustavno sodišče. Dogovorili so se za dvig splošne dohodninske olajšave in za ukinitev 50-odstotnega dohodninskega razreda. Vsega niso dosegli v zdravstvu, kjer dovčerajšnji potencialni partnerji niso pristali na to, da bi imeli bolniki možnost izbire med javnim in zasebnim tudi sicer in ne le pri skrajševanju čakalnih dob.

Tonin je tudi pojasnil, da se odločitev o umiku iz pogajanj nanaša na prvi krog, o tem kako se bodo obnašali naprej, pa se bodo odločali posebej.

Prostor za Levico

Umik NSi bo verjetno pomenil začetek pogajanj preostalega petorčka s stranko Levica. Ker sta NSi in Levica programsko daleč vsaksebi, se bodo morali koalicijski pogovori začeti spet od začetka.

LMŠ naj bi čistopis koalicijske pogodbe morebitnim koalicijskim partnericam poslala danes. Po sobotnih maratonskih pogajanjih je svoje dobre občutke z javnostjo delil le predsednik LMŠ Marjan Šarec. Da je z doseženim zadovoljen, je pred današnjim večerom dejal še predsednik SD Dejan Židan. SD naj bi izkupiček pogajanj kolegiju in članom predsedstva SD predstavila jutri, je napovedal. A zdaj bo treba ponovno preveriti, koliko je ta izkupiček še relevanten glede na odhod in zelo verjetno zamenjavo enega od potencialnih partnerjev. Spomniti velja, da si je prav SD želela, da bi v vladi sodelovala tudi Levica in tako prevzela del odgovornosti, ne pa le opazovala in kritizirala od daleč.

Zaradi javnih izjav, da pogajanja med šesterico napredujejo in se nadaljujejo, je Janez Janša v nedeljo do nadaljnjega preklical svoje povabilo parlamentarnim strankam, da bi preverili, kakšne so možnosti za sestavo koalicije pod vodstvom SDS.

Predsednik republike Borut Pahor je sicer dal Janši čas do četrtka, do 14. ure, da mu sporoči, ali bo sprejel mandat za sestavo vlade. Pričakovati je, da Janša do takrat ne bo zbral potrebne večine in mandata ne bo sprejel. V tem primeru je Pahor napovedal, da bo ponovno preveril, ali je potrebno večino uspelo zbrati komu drugemu, če tega odgovora še ne bo, pa bo počakal do izteka prvega kroga in 23. julija državni zbor obvestil, da v tem krogu ne bo predlagal nobenega kandidata za predsednika vlade.


Najbolj brano