Janša preklical vabilo, Šarec bliže mandatarstvu

Po sobotnih koalicijskih pogajanjih šestih strank razširjene politične sredine je včeraj predsednik SDS Janez Janša sporočil, da do nadaljnjega preklicuje vabilo za pogovore o sestavi koalicije.

Vse kaže na to, da se bo moral Janez Janša Borutu Pahorju 
zahvaliti za ponudbo za sestavo vlade pod njegovim mandatarstvom. Foto: Daniel Novakovic/STA
Vse kaže na to, da se bo moral Janez Janša Borutu Pahorju zahvaliti za ponudbo za sestavo vlade pod njegovim mandatarstvom. Foto: Daniel Novakovic/STA

LJUBLJANA > “Glede na javno objavljena sporočila, da je skupina šestih strank v soboto uskladila večino koalicijske pogodbe in da se bodo o preostanku neusklajenih vsebin pogajanja nadaljevala prihodnji teden, do nadaljnjega preklicujem vabilo na pogovore o sestavi koalicije ZA Slovenijo,” je zapisal Janez Janša v dopisu omenjenim strankam. Janša je namreč minuli teden vse parlamentarne stranke povabil na pogovore o pripravljenosti za oblikovanje koalicije pod okriljem SDS. Na pogovorih, ki naj bi potekala v ponedeljek in torek, naj bi preverili, ali obstaja načelna pripravljenost za usklajevanje programov za koalicijo. A so se na povabilo nameravali odzvati le v NSi in SNS, medtem ko v drugih strankah pripravljenosti na pogovore trenutno ni. Predsednik SDS mora sicer do četrtka predsedniku republike Borutu Pahorju sporočiti, ali je pripravljen sprejeti ponujeno kandidaturo za mandatarja.

Sobotna koalicijska pogajanja, ki jih vodi predsednik LMŠ Marjan Šarec, so trajala kar enajst ur. Po sestanku s predsedniki SD, SMC, NSi, DeSUS in SAB je bil Šarec z izplenom zadovoljen, saj je vsebina koalicijske pogodbe v večji meri usklajena. “Bilo je zelo naporno, vsak je imel kje kakšne zadržke. Šli smo čez celotno besedilo pogodbe, v ponedeljek pa bodo delovne skupine na določenih področjih opravile še dodatno delo,” je izjavil Šarec po sestanku.

Razkril je, da so bolj ali manj zaprli nekatera področja, ki so bila za stranke sicer prioritetna, torej zdravstvo, davke, pokojnine in šolstvo. Še ne povsem dorečena pa ostajajo nekatera obrambno-varnostna ter vprašanja s področja okolja in prostora. Pojasnil je, da vsebinskih razhajanj tudi tokrat ni bilo le z NSi, ki je v ponedeljek jasno povedala, da s takratnim predlogom koalicijske pogodbe ni bila zadovoljna. Ker je akterjev veliko, so pogajanja naporna, a po Šarčevi oceni je boljše več napora v usklajevanje vložiti zdaj, kot imeti težave po tistem, ko je vlada že sestavljena.


Najbolj brano