Pahor Janši še teden časa

Predsednik republike Borut Pahor bo počakal do četrtka do 14. ure, da mu Janez Janša sporoči, ali bo sprejel kandidaturo za mandatarja. Stranka SDS je včeraj na vse ostale parlamentarne stranke naslovila vabilo, da bi v ponedeljek začeli preverjati, kakšne so možnosti za oblikovanje vlade z Janšo na čelu.

Borut Pahor bo do četrtka popoldne počakal, da mu Janez Janša 
sporoči, ali sprejme kandidaturo za mandatarja.   Foto: STA
Borut Pahor bo do četrtka popoldne počakal, da mu Janez Janša sporoči, ali sprejme kandidaturo za mandatarja.  Foto: STA

LJUBLJANA > Prvak SDS Janez Janša bo kandidaturo za predsednika vlade v prvem krogu sprejel le, če bo do četrtka ugotovil, da več kot 46 poslancev deli “približno podobne poglede na prihodnost”, je Janša sporočil včeraj po srečanju s predsednikom republike Borutom Pahorjem. Glede na to, da pogovori med šestimi strankami, ki jih poskuša v koalicijo povezati Marjan Šarec (LMŠ) še potekajo, bodo v SDS s svojim preverjanjem ali obstaja načelna pripravljenost za sodelovanje, počakali do ponedeljka.

Zanima jih tudi nabor kadrov

Predsednici in predsednikom parlamentarnih strank, ki bi se odzvali vabilu na pogovore, Janša predlaga dva kroga pogajanj. V prvem, ki bi tekel od ponedeljka do četrtka, bi poleg možnosti za oblikovanje koalicije preverjali tudi enakost pogledov na bodoči razvoj Slovenije ter kadrovski bazen, ki ga premorejo stranke, saj bo Slovenija v drugi polovici leta 2021 predsedovala Svetu EU. “Preverili bomo, koliko kadrov z izkušnjami, ki presegajo zgolj slovenske, imajo tisti, ki želijo sodelovati v takšni koaliciji,” je kriterije za sodelovanje včeraj naštel Janša.

Kako dolgotrajna so bila sestavljanja vlade v minulih mandatih

> Janez Janša, 2004-2008: volitve so bile 4. oktobra 2004, vlada je prisegla 3. decembra 2004.

> Borut Pahor, 2008-2011: volitve so bile 21. septembra 2008, vlada je prisegla 21. novembra 2008.

> Zoran Janković, 2011-2014: volitve so bile 4. decembra 2011, Zoranu Jankoviću 11. januarja 2012 ni uspelo zbrati dovolj glasov za oblikovanje vlade.

> Janez Janša, 2011-2014: Janševa vlada je prisegla 10. februarja 2012

> Miro Cerar, 2014-2018: volitve so bile 13. julija 2014, vlada je prisegla 17. septembra 2014.

Če bo ugotovil, da obstaja načelna naklonjenost vladi pod njegovim vodstvom, bi Janša Pahorja obvestil, da je pripravljen prevzeti mandat. Takrat bi pogovori med potencialnimi partnerji prešli v drugo fazo, k podrobni vsebini; preverili bi podobnost programov in bodočo organizacijsko shemo vlade. Parlamentarne stranke so bile včeraj po novici o Janševi pobudi zadržane do nje; pripravljenosst na pogovore sta ponovili le NSi Mateja Tonina in SNS Zmaga Jelinčiča, ostale stranke so ponovile svojo namero nadaljevati pogovore o vladi pod vodstvom Marjana Šarca.

SDS je s tem, da prevzame pobudo za oblikovanje vladne koalicije, čakala “do razjasnitve nekaterih zadev,” je dejal Janša. Pogajanja pod taktirko LMŠ so bila po njegovem na neki način koristna: “Še posebej v teh zaključnih fazah, kjer so se apetiti posamičnih strank soočili z realnostjo, s tem, kar Slovenija fiskalno zmore v prihodnjih letih, ki bodo glede na ohlajanje optimizma v zunanjem okolju manj radodarna, kot so bila zadnja štiri leta,” je dejal.

Janez Janša

predsednik SDS

“Vsaka koalicija je naporna. Koalicija šestih strank je sicer teoretično možna, si pa kot državljan te države ne želim tega tudi v praksi doživljati in preizkušati.”

Tudi če bi koalicijo sestavljala SDS, ki je največja, bi potrebovala vsaj še dva partnerja, za koalicijo brez SDS pa bi moralo biti partnerjev šest, česar v slovenskem parlamentu še nismo imeli. “Vsaka koalicija je naporna. Koalicija šestih strank je sicer teoretično možna, si pa kot državljan te države ne želim tega tudi v praksi doživljati in preizkušati.”

Pahor: Pogovarjajte se!

Borut Pahor je po srečanju z Janšo apeliral na predsednike ostalih parlamentarnih strank, naj sprejmejo vabilo na pogovor z morebitnim kandidatom za predsednika vlade. “Nimam pravice, da bi se vtikal v njihovo odločitev glede koalicijskega sodelovanja z njim. Čutim pa dolžnost opozoriti, da bi bilo vnaprejšnje zavračanje slehernega pogovarjanja slabo znamenje za slovensko politiko sploh,” je ponovil poziv, ki ga je izrekel že po prvem srečanju z Janšo v tednu po volitvah.

Če Janši do četrtka ne bo uspelo okrog sebe zbrati več kot 46 glasov, bo predsednik republike še enkrat preveril, kaj se dogaja pri Šarcu, sicer pa bo počakal do skrajnega roka in državni zbor 23. julija obvestil, da nima kandidata za mandatarja. Tako bi omogočil dodaten manevrski prostor tistim, ki se trudijo za oblikovanje politične večine.


Najbolj brano