Število prebivalstva bo do konca stoletja naraslo na več kot 11 milijard

Svetovni dan prebivalstva zaznamujemo danes, namenjen pa je globljemu razmisleku o vprašanjih, povezanih s prebivalstvom. Pozornost temu vprašanju je toliko bolj na mestu ob podatku, da se je število svetovnega prebivalstva od leta 1950 do 2017 potrojilo in bo še naraščalo. Slednje pa ne velja za EU in Slovenijo kot njen del.

Če bo prebivalstvo na večini kontinentov v prihodnje naraščalo, pa 
slednje ne velja za Evropo, kjer naj bi se število prebivalstva zaradi 
upadanja rojstev do konca tega stoletja zmanjšalo za 12 odstotkov.  Foto: pixabay.com
Če bo prebivalstvo na večini kontinentov v prihodnje naraščalo, pa slednje ne velja za Evropo, kjer naj bi se število prebivalstva zaradi upadanja rojstev do konca tega stoletja zmanjšalo za 12 odstotkov.  Foto: pixabay.com

Po podatkih Združenih narodov (ZN), ki jih je objavil slovenski statistični urad, trenutno na svetu živi 7,55 milijarde prebivalcev, do konca tega stoletja pa bo naraslo na 11,18 milijarde.

Večino prirasta svetovnega prebivalstva, ki se povečuje za okoli 1,2 odstotka na leto, prispevajo manj razvite države, kjer skupaj živi dve tretjini svetovnega prebivalstva.

V Sloveniji naj bi se po podatkih slovenskega statističnega urada število prebivalcev povečevalo do okoli leta 2025, ko naj bi z 2.066.900 naraslo na okoli 2.083.000, nato pa naj bi začelo počasi upadati. 1. januarja 2080 naj bi imela tako Slovenija 1.938.000 prebivalcev, kar je šest odstotkov manj kot v letu 2015.

Od leta 1950 se je prebivalstvo najbolj povečalo v Afriki (za več kot petkrat), najmanj pa v Evropi, in sicer 1,3-krat. V Sloveniji se je povečalo za 1,4-krat.

Do konca stoletja 89 odstotkov prebivalstva v manj razvitih delih sveta

Po projekcijah srednje različice ZN naj bi se delež ljudi, ki živijo v manj razvitih delih sveta, do konca tega stoletja povečal na 89 odstotkov oziroma na 9,9 milijarde, prebivalstvo v razvitejših delih sveta pa naj se številčno ne bi bistveno spremenilo - z 1,26 milijarde naj bi se povečalo na 1,28 milijarde.

11. junij je ZN kot svetovni dan prebivalstva razglasil leta 1989, dve leti po tistem, ko je svetovno prebivalstvo doseglo pet milijard.

Svetovno prebivalstvo po ugotovitvah ZN v zadnjem času sicer izraziteje narašča predvsem zaradi zniževanja umrljivosti, ki je nižja zlasti zaradi čedalje bolj dostopne zdravstvene oskrbe in izboljšanih higienskih razmer. Posledično narašča tudi število starejšega prebivalstva.

Drugod več, v Evropi manj prebivalstva

Če bo prebivalstvo na večini kontinentov v prihodnje naraščalo, pa slednje ne velja za Evropo, kjer naj bi se število prebivalstva zaradi upadanja rojstev do konca tega stoletja zmanjšalo za 12 odstotkov. Slednje že kažejo podatki evropskega statističnega urada Eurostat, ki pravijo, da je bilo lani v EU 5,1 milijona rojstev in 5,3 milijona smrti. Kljub temu se je sicer število prebivalcev v EU lani povečalo za 1,1 milijona (na 512,6 milijona), in sicer predvsem zaradi migracij.


Najbolj brano