Janša je izgubil en glas

Predsednik republike Borut Pahor bo storil to, kar je napovedal že pred predčasnimi volitvami: za predsednika vlade bo predlagal predsednika stranke, ki je v parlamentu dobila največ mandatov, torej predsednika SDS Janeza Janšo. Z Janšo se bo prihodnji teden še posvetoval o tej možnosti, je napovedal.

Pogajalsko omizje šestih strank pod taktirko Marjana Šarca, ki je 
najbližje sestavi vlade. Foto: STA
Pogajalsko omizje šestih strank pod taktirko Marjana Šarca, ki je najbližje sestavi vlade. Foto: STA

LJUBLJANA > Borut Pahor je po drugem krogu pogovorov z vodji poslanskih skupin ugotovil, “da nihče ne uživa potrebne podpore za izvolitev za predsednika vlade”. Zaradi tega bo ravnal, kot je že napovedal, in mandat za sestavo vlade podelil Janezu Janši.

Pogovori pod vodstvom LMŠ tečejo naprej

Predsednik LMŠ Marjan Šarec, ki vodi pogajanja šestih strank, do roka, ki ga je postavil predsednik republike, še ni uspel zbrati absolutne večine, torej vsaj 46 glasov, potrebnih za to, da bi bil v državnem zboru izvoljen za predsednika vlade. Soglasja h kandidaturi za mandatarja, dokler ne ve, kdo bodo člani koalicije in nima zagotovljenih 46 glasov, ni pripravljen dati.

Ljudmila Novak je odrekla podporo Janši

Pogajanja med LMŠ, SD, SMC, SAB, Desus in NSi se ne glede na to nadaljujejo. Včeraj so predstavniki naštetih strank sklenili krog, ko so na mizo dajali svoje predloge, zdaj bo iz tega nastal predlog koalicijske pogodbe, o katerem naj bi se po Šarčevih pričakovanjih potencialni partnerji odločali prihodnji teden.

Prihodnji teden naj bi se morebitni partnerji posvetili kadrovskemu razrezu. “Tam se pa lahko zadeve zapletejo, pa ne zaradi nas,” je dejal Šarec. Razrešiti morajo tudi še nekatera vsebinska razhajanja. Šarec ni želel razkriti, kaj jih deli in med kom so razlike največje, dejal pa je, da ni NSi tista, s katero je največ razlik.

Ljudmila Novak ne bo podprla Janše

NSi naj bi sicer podprla Janeza Janšo kot prvega kandidata za mandatarja, vendar le s šestimi poslanskimi glasovi. Ljudmila Novak je včeraj obrazložila, zakaj Janša ne bo dobil njenega glasu. “Politik, ki deli duhove v Sloveniji in gradi svojo politiko na delitvah, pač ne more biti predsednik vlade.” Skrbi jo še, da bi bila v morebitni Janševi koaliciji tudi stranka SNS s predsednikom Zmagom Jelinčičem, ki mu je Svet Evrope doživljenjsko zaprl svoja vrata. Takšna vlada bi bila po njenem že od začetka zelo nekredibilna.

Novakova, ki je bila ministrica v drugi Janševi vladi, kot predsednica NSi pa je imela z Janšo in stranko SDS precej napete odnose, trdi, da ne gre za osebne zamere, ampak za načela. Trdi, da njeno mnenje v stranki ni osamljeno. “Seveda so ljudje zaskrbljeni, ker vemo, da je Janez Janša partner, ki zna tudi svoje partnerje nekako uničevati, in to je ves čas počel. Jaz se tega ne bojim, ker mislim, da je resnica najmočnejša.”

Tudi odločitev za vstop v vlado pod vodstvom Marjana Šarca je po njenih besedah težka in o njej bi odločili organi stranke. Sama se v takšno koalicijo ne bi bala vstopiti, če bi koalicija upoštevala bistvene predloge NSi, delovala konstruktivno in reševala bistvene probleme Slovenije.


Komentar novinarja

Jana Krebelj

Zapleten prvi krog

Slovenija (še) ni stopila na pot Nemčije in Italije, kjer sta se novi koaliciji sestavljali rekordno dolgo in rekordno turbulentno; v Nemčiji je nova vlada prisegla pol leta po volitvah, v Italiji pa tri mesece po njih. Od volitev v Sloveniji je minil (šele) dober mesec. Politična razmerja v tem času resda niso postala bistveno bolj jasna, a do tega, ko bi na politične stranke začela pritiskati možnost predčasnih volitev, sta - upoštevaje maksimalne roke za tri kroge glasovanj o predsedniku ...

Preberi več

Najbolj brano