V Kopru jih ostaja 15, 19 jih dela v Novi Gorici

Sredi Kopra je še vedno mogoče oddati razglednico, poslati paket ali plačati položnico, čeprav je Univerza na Primorskem že maja kupila objekt koprske enote Pošte Slovenija in ga v začetku junija prevzela. Pošta si je namreč obdržala približno osmino prostorov. Od 34 zaposlenih v strokovnih službah jih 15 ostaja v Kopru, nekaj pa se jih je “preselilo” v Novo Gorico, kjer jih po novem dela 19.

      Foto: Tomaž Primožič/FPA
Foto: Tomaž Primožič/FPA

KOPER > Informacijo o prodaji 2691 kvadratnih metrov velikega objekta so nam včeraj potrdili v Mariboru, na sedežu Pošte Slovenija.

Prevelik in neizkoriščen objekt

“Pošta 6101 Koper do nadaljnjega posluje v 357 kvadratnih metrov velikih prostorih,” pravi Megi Jarc iz službe korporativnega komuniciranja. Do nadaljnjega pomeni “predvidoma do konca leta 2019”, zatem jo bodo preselili v prostore v bližini. Katere, Jarčeva ne pojasnjuje, češ da še ne vedo, vendar nekateri menijo, da so v igri prostori na Brolu, v katerih deluje Fakulteta za management, ki sodi pod okrilje Univerze na Primorskem in se bo preselila v prostore nekdanje kovinarske šole v Kopru.

Skupaj več kot 600 zaposlenih

Pošta Slovenije ima na območju Kopra in Nove Gorice 621 zaposlenih skupaj s poštarji in uslužbenci na okencih. 34 zaposlenih v strokovnih službah, ki so podpora upravi v Mariboru, se ukvarja z logistiko, kadri, trženjem, računovodstvom in administracijo.

Na Pošti ne navajajo niti tega, ali so del prostorov obdržali tako, da so jih vzeli v najem od univerze. Pravijo le, da so se za prodajo objekta na Glagoljaški 8 odločili, ker je bil prevelik in neizkoriščen.

Direktor iz središča na obrobje mesta

Kaj se je zgodilo z zaposlenimi na tej pošti, ki je bila doslej sedež poslovne enote Koper, ki vključuje tudi novogoriško območje? “Zaposleni v strokovnih službah koprske poslovne enote od konca junija delajo na drugih lokacijah, eni v Kopru, drugi v Novi Gorici, nihče ni izgubil zaposlitve ali bil prerazporejen na drugo delovno mesto. V strokovnih službah jih dela 34, 15 poslej v Kopru in 19 v Novi Gorici.”

2,6 milijona evrov za objekt

Del 2691 kvadratnih metrov velikega objekta pošte sredi Kopra je Univerza na Primorskem že doslej uporabljala in si prostore vseskozi prizadevala dobiti v last. Vlada ji je zeleno luč za nakup prižgala marca in dva meseca zatem je objekt kupila za 2,6 milijona evrov.

Koliko več jih zdaj dela v Novi Gorici, ni razbrati, direktorja koprske poslovne enote Valterja Furlaniča pa je zdaj najti na drugem nadstropju stavbe Intereurope, kasneje se bo preselil v poslovalnico pošte na Kolodvorski cesti ob železniški in avtobusni postaji.

Čez tri mesece iz pisarn predavalnice

Univerza na Primorskem pa bo objekt na Glagoljaški 8 namenila Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (Famnit) ter Inštitutu Andreja Marušiča za predavalnice, kabinete in druge študijske aktivnosti. Fakulteta, ki deluje na enajstih lokacijah in ima 543 študentov, bo nove predavalnice in laboratorije opremila do oktobra, ko se bo začelo novo študijsko leto. Načrtuje tudi večnamenski prostor za študente, in sicer v pritličju objekta, ko se bodo od tam izselili še zadnji poštni uslužbenci predvidoma ob koncu leta 2019.

357 kvadratnih metrov prostorov ima zdaj na voljo poštna poslovalnica v središču Kopra.

Fakulteta bo med drugim uredila šest interdisciplinarnih laboratorijev z raziskovalno opremo in nadgradila laboratorij za preučevanje obnovljivih virov.


Najbolj brano