Različne poti do sprememb

Spreminjanje mej, takšnih in drugačnih, je stalnica v zgodovini. Še nedolgo tega so se spremenile državne in občinske meje, zato ni prav nič nenavadnega, da se spreminjajo tudi meje krajevnih skupnosti. V zadnjem času celo vse pogosteje - na Primorskem smo v zadnjih mesecih dobili kar nekaj novih krajevnih skupnosti.

V ajdovski občini je tako z izstopom iz Krajevne skupnosti Vipavski Križ nastala Krajevna skupnost Plače, sledil je Bač, ki je izstopil iz Krajevne skupnosti Knežak v ilirskobistriški občini, v postojnski sta prejšnji teden iz Krajevne skupnosti Prestranek nastali dve, v hrpeljsko-kozinski občini bodo volilci jeseni prvič glasovali za svet v novi Krajevni skupnosti Hotična. Ustanavljanje novih krajevnih skupnosti seveda ni vedno smiselno, a pobuda za spremembo, ki jo podpre velik odstotek prebivalcev, nemalokrat celo soglasno, vedno dokazuje, da pobudnikom ni vseeno za razvoj kraja, v katerem živijo. Kar je spodbudno.

Predlog sam po sebi niti ni slab, saj je najbrž res, da krajevne skupnosti vsake toliko časa potrebujejo prevetritev.

Prebivalci Plač, Hotične in Bača so na poti v samostojno krajevno skupnost sledili določilom občinskih statutov v posameznih občinah. Če so pogoji izpolnjeni, željam krajanov običajno pritrdi še občinski svet in zadeva je zaključena. V sežanski občini pa ni tako. Prebivalci Križa so že konec lanskega leta na občino vložili pobudo za ustanovitev nove krajevne skupnosti. Sledil je zbor krajanov, soglasna odločitev in ... Rdeča luč občinskih svetnikov.

Namesto potrditve nove krajevne skupnosti so svetniki podprli pripravo predloga za celostno reorganizacijo krajevnih skupnosti v občini. Predlog sam po sebi niti ni slab, saj je najbrž res, da krajevne skupnosti vsake toliko časa potrebujejo prevetritev. V Sežani pa so si nedvomno vzeli premalo časa za, pa čeprav gre le za predlog, tako pomembno reorganizacijo. Breme so na občini preložili na predsednike krajevnih skupnosti, ki so imeli za predloge sprememb na voljo le slaba dva tedna. Zato je nemogoče pričakovati, da predlagan osnutek odraža dejansko voljo ljudi.

To pa ni glavna težava, saj gre le za nezavezujoč predlog, ki se bo po vsej verjetnosti še spreminjal in gotovo bodo imeli prebivalci še možnost povedati svoje mnenje. Večja težava je - to dobro vedo v Križu - kaj se zgodi, če odločevalcem ne bo všeč, kar bodo slišali.


Preberite še


Najbolj brano