Zmagali so kar trije vozovi

Postojna je bila danes v znamenju furmanstva. Vrhunec je priljubljena etnološka prireditev, ki prikazuje bogato dediščino tovorniških in prevozniških dejavnosti naših prednikov, doživela s tradicionalno povorko. Strokovno žirijo so trije vozovi tako prepričali s svojo izvirnostjo, da je prvo nagrado podelila kar vsem trem.

Edino volovsko vprego v državi, s katero redno gostuje tudi na Furmanskem prazniku, ima Ivan 
Žiberna iz Merč.
Edino volovsko vprego v državi, s katero redno gostuje tudi na Furmanskem prazniku, ima Ivan Žiberna iz Merč. 

POSTOJNA > Prvo nagrado so si razdelili Razvojno društvo Merišče iz Merč za prikaz prevoza vode na Kras z volovsko vprego, Konjeniško društvo sveti Štefan Vipavska dolina za prevoz zvona ter konjenik Janez Kandare iz Loške doline za ponazoritev, kako se Butalec Kandare preseli na Finsko.

Edina volovska vprega pri nas

“Vsako leto želimo pokazati nekaj novega in biti izvirni, sicer bi izgubljali na vrednosti mi in organizator. Je pa s tem povezanega veliko odrekanja. Za nastop na nekaj prireditvah letno je treba v skrb za živali in priprave vložiti res veliko dela,” pravi Ivan Žiberna, predsednik Razvojnega društva Merišče, ki je ponosen lastnik edine volovske vprege v državi in še nekoliko širše. S štirivprego kraških sivcev so tokrat ponazorili resnično zgodbo o kraškem zlatu - vodi, po katero so Kraševci v sušnih obdobjih hodili z lesenimi cisternami, “kasladami”, v reko Reko v Vremsko dolino.

Prevoz zvona velika čast in odgovornost

Še eni redni gostje prireditve, Konjeniško društvo sveti Štefan Vipavska dolina, pa je prikazalo “furengo” 1,7-tonskega bronastega zvona svetega Štefana. “Če je prevoz mlaja kraljica furmanstva, je prevoz zvona kralj furmanstva,” je predsednik društva Rafael Premrl poudaril, da je bil prevoz zvona s konjsko vprego velika odgovornost in čast. Domači zvon nas namreč spremlja celo življenje, tudi na zadnji poti. Kot je poudaril, si člani društva, ki jih vodi predvsem entuziazem, prizadevajo predstavitev vedno znova povezati z zgodbo. Letos so se za prevoz zvona iz vipavske cerkve odločili zato, ker ga bo ob letošnji novi maši nadomestil nov, starega pa bodo premestili v Log pri Vipavi.

V sprevodu se je za povirskimi mažoretkami in Postojnsko godbo 1808 sicer zvrstilo dvanajst furmanskih skupin. Domače barve so zastopali člani Gasilskega društva Studeno z gasilsko brizgalno in jahači Konjeniškega kluba Postojna, prišli pa so tudi furmani z Gorenjske, Osrednje Slovenije in Notranjske, ki so prikazali 130 let star kolesej, kočijo za prevoz porok, zapravljivček, lojtrnik z narodnimi nošami, kočijo Viktorija ...

Povorka vedno pritegne veliko ljudi

“Največja nagrada za furmane, ki z ohranjanjem dediščine furmanstva, vozov, furmanske opreme opravljajo nekakšno muzejsko dejavnost, so prav številni obiskovalci povorke,” pa je poudaril Srečko Šajn, predsednik Turističnega društva Postojna, ki je glavni organizator prireditve. Celodnevno dogajanje, ki v Postojno vsako leto pritegne več tisoč obiskovalcev, so poleg furmanov popestrili še stojnice z domačimi izdelki in pridelki, jahanje konj in vožnja z zapravljivčki, furmanske dobrote, glasbeni nastopi.


Najbolj brano