Festival z najdaljšo tradicijo v mestu

Po enem letu se v Novo Gorico vračajo saksofonisti vseh starosti - danes se začenja 22. mednarodno srečanje saksofonistov SAXGO, ki ga bosta letos obogatila še mednarodno tekmovanje ter delavnica jazz improvizacije. Ves teden bo rezerviran za festival z najdaljšo tradicijo v mestu, ki bo potekal na več lokacijah.

Drevi  bo na festivalu nastopil  Kanadčan Seamus Blake.
Drevi bo na festivalu nastopil Kanadčan Seamus Blake. 

NOVA GORICA > V Novi Gorici se bodo do prihodnje sobote, 7. julija, že 22. leto zapored družili mladi obetavni saksofonisti iz Slovenije in tujine.

Prebuja se mesto saksofona

Mednarodno srečanje saksofonistov SAXGO18, ki dosega visoko raven in uživa ugled med poznavalci tega instrumenta, bo letos v znamenju festivala, delavnice jazz improvizacije in 9. mednarodnega tekmovanja saksofonistov. Priznani žiranti bodo prisluhnili 35 tekmovalcem, starim 30 let in manj, ki prihajajo iz Avstralije, Belgije, Brazilije, Čila, Francije, Hrvaške, Italije, Japonske, Kanade, Poljske, Rusije, Španije, Švice in Slovenije. Na odru velike dvorane kulturnega doma se bodo pomerili v klasičnem saksofonu.

“Na šestih brezplačnih koncertih bomo v Novi Gorici in okolici lahko prisluhnili saksofonu v različnih kontekstih klasičnih skladb, jazza in raznovrstnih drugih sodobnih stilov, v katerih se razkrivajo vse njegove izrazne posebnosti,” je strnila direktorica novogoriškega kulturnega doma in vodja projekta Pavla Jarc.

Nad celotno organizacijo bo bdel novogoriški kulturni dom v sodelovanju z Mestno občino Nova Gorica, novogoriško glasbeno šolo in Glasbenim društvom Saksofonija. Finančno pa letošnjo izvedbo dogodka SAXGO podpirata novogoriška in briška občina, ameriško veleposlaništvo in ministrstvo za kulturo. Častni pokrovitelj tekmovanja saksofonistov je novogoriški župan Matej Arčon.

Slovenski in tuji mentorji ter žiranti

Dolgoletnemu umetniškemu vodji srečanja prof. Matjažu Drevenšku, prodekanu Akademije za glasbo v Ljubljani, rednemu profesorju saksofona in glasbeniku z bogatim seznamom nastopov doma in v tujini, se je kot umetniški vodja tudi letos pridružil Novogoričan Boštjan Simon, učitelj saksofona na Glasbeni šoli Nova Gorica in ustanovni član zasedb Big Band Nova, Trus!, There Be Monsters, Vanilla Riot in Velkro. Medtem ko je prvi vpet v zgodbo tekmovanja že 15 let, se je drugi bolj posvetil oblikovanju festivalskega programa in delavnice jazz improvizacije, ki jo bodo vodile legende evropske improvizacije, nizozemski glasbeniki Ben van Gelder, Rainer Baas in Han Bennink. “Izredno ponosni smo na letošnjo žirijo iz Slovenije in tujine. Njeni člani so priznani profesorji saksofona ter saksofonisti z dolgoletno glasbeno kariero,” je povedal Drevenšek.

Začne se v Kromberku

Letošnje dogajanje je programsko razdeljeno v tri sklope. Mednarodno tekmovanje saksofonistov bo od 1. do 7. julija, delavnica jazz improvizacije bo 6. julija, šest večernih dogodkov pa bo na gradu Kromberk, v dvorani frančiškanskega samostana Kostanjevica ter na ploščadi Silvana Furlana v sklopu Poletne scene.

Festival bo drevi odprl Seamus Blake, Kanadčan iz New Yorka, ki bo z Big Bandom RTV Slovenije pod vodstvom dirigenta Tadeja Tomšiča nastopil v amfiteatru gradu Kromberk. Koncert finalistov tekmovanja bo zadnji dan v kulturnem domu.


Najbolj brano