Luka za tožbe že zdaj dala več, kot imajo toženi premoženja

Uprava Luke bo jutri delničarjem predstavila, kako daleč so odškodninske tožbe, ki jih je pred osmimi leti vložila proti nekdanji upravi Roberta Časarja in nekdanjim nadzornikom. Pravdanje ni poceni: za šest tožb je podjetje skupaj plačalo že 1,7 milijona evrov stroškov.

SDH, ki ga vodi Lidia Glavina, hoče vedeti, kako je z luškimi 
tožbami  Foto: Tomaž Primožič/FPA
SDH, ki ga vodi Lidia Glavina, hoče vedeti, kako je z luškimi tožbami  Foto: Tomaž Primožič/FPA

KOPER > Poročilo glede stanja odškodninskih tožb je zahteval Slovenski državni holding.

Gre za šest tožb za skupaj več kot 32 milijonov evrov odškodnine zaradi sklenitve spornih poslov in nevestnega ravnanja. Tri tožbe (za nakup objekta Luna v Sežani, za nakup skladišč na potniškem terminalu in za podaljšanje prvega pomola) je Luka že pravnomočno izgubila. Trije odškodninski zahtevki (nakup deleža v slovaškem holdingu TTI, ureditev skladiščnih površin za avtomobile in ustanovitev in kreditiranje dveh eko podjetij) pa so na sodišču še odprti, skupaj so “težki” 25 milijonov evrov.

Razvpiti posel s TTI še na sodišču

Najzahtevnejša tožba je zadeva TTI, v kateri Luka od štirih članov nekdanje uprave Roberta Časarja zahteva 19 milijonov evrov, enak znesek pa v razdruženi tožbi terja tudi od osmih nekdanjih nadzornikov. Tožba proti upravi je v mirovanju, dokler se ne konča s tem povezan kazenski postopek proti Časarju. V tožbi proti nadzornikom pa je sodišče na prvi stopnji zahtevek Luke zavrnilo, a je višje sodišče zadevo vrnilo v ponovno odločanje.

K vložitvi tožb so upravo Luke leta 2010, ko je Luko vodil Gregor Veselko, napotili delničarji. V času, ko jo je vodil Gašpar Gašpar Mišič, je ta delničarjem predlagal razmislek o morebitnem umiku odškodninskih tožb, ker toženi nimajo toliko premoženja, da bi lahko odškodnine izterjali. A tedanja upraviteljica državnega premoženja, Slovenska odškodninska družba (Sod), ni bila naklonjena umikanju tožb, posebej je nasprotovala, da bi o tem presojali na podlagi premoženjskega stanja toženih.

Odvetniki delali za več kot 700.000 evrov

Luka je dosedaj odvetniškima družbama Čeferin in Senica, ki jo zastopata, plačala približno 725.000 evrov odvetniških stroškov, za sodne takse je šlo 516.000 evrov, za povrnitev pravdnih stroškov toženim pa 479.000 evrov.

V Luki v času vlaganja tožb še niso imeli zavarovane odgovornosti članov uprave in nadzornega sveta, tako da je izterljivost odškodninskih zahtevkov odvisna le od premoženja toženih.

V upravi Luke so tako po podatkih geodetske uprave ocenili, da toženi nekdanji člani uprave in nadzornega sveta skupaj razpolagajo s približno 1,3 milijona evrov vrednimi nepremičninami, ki pa so večinoma obremenjene s hipotekami in drugimi stroški.


Najbolj brano