Če bo treba, bo Pahor na posvet vabil dvakrat

Predsednik republike Borut Pahor se bo v začetku prihodnjega tedna posvetoval z vodji poslanskih skupin o tem, koga želijo za mandatarja. Če stališča ne bodo dovolj jasna, jih bo na pogovore povabil še konec tedna. Če tudi do takrat še ne bo dogovora o večinski podpori, bo mandat za sestavo vlade podelil Janezu Janši.

Predsednik DZ Matej Tonin (levo) je včeraj Pahorja obvestil, da  nekatere poslanske skupine potrebujejo  še nekaj 
časa za medsebojna  posvetovanja o sestavi koalicije. Foto: STA
Predsednik DZ Matej Tonin (levo) je včeraj Pahorja obvestil, da nekatere poslanske skupine potrebujejo še nekaj časa za medsebojna posvetovanja o sestavi koalicije. Foto: STA

LJUBLJANA > Borut Pahor s predlogom za mandatarja noče predolgo odlašati, saj si želi, da bi postopki oblikovanja vlade stekli čim prej.

Pahor ne bi zavlačeval

Predsednik DZ Matej Tonin je včeraj Pahorja obvestil, da si nekatere poslanske skupine ne želijo prehitrega začetka pogovorov pri predsedniku republike, saj da pred tem potrebujejo še nekaj časa za medsebojna posvetovanja o sestavi koalicije.

V začetku tedna prva izredna seja

“Od začetka prihodnjega tedna bo državni zbor operativen,” začetek nemotenega delovanja zakonodajne veje oblasti napoveduje predsednik DZ Matej Tonin. Ustanovila se je že večina poslanskih skupin, v petek bo potekal prvi kolegij predsednika, v ponedeljek ali torek pa naj bi imel DZ prvo izredno sejo, na kateri bi oblikovali tri odbore: za zunanjo politiko, za zadeve EU in skupni odbor, ki bo pokrival vse resorje, dokler se ne ustanovijo vsi ostali odbori.

Pahor se je kljub takšnim pričakovanjem odločil, da z začetkom pogovorov ne bo odlašal, dopušča pa možnost, da bo opravil še en krog pogovorov, če po posvetih v ponedeljek in torek še ne bo mogel oceniti, kdo ima podporo večine v parlamentu. Če ta slika tudi po drugem krogu pogovorov konec naslednjega tedna še ne bo jasna, bo mandat za sestavo vlade kot prvemu podelil predsedniku SDS Janezu Janši.

Pahor mora sicer kandidata za mandatarja predlagati najpozneje v 30 dneh po konstituiranju DZ, torej najpozneje do 23. julija.

Pahor in Janša sta se na srečanju slab teden po volitvah dogovorila, da Janša mandata ne bo sprejel, če se bo pred tem izoblikovala kakšna druga večina, ki ima dovolj glasov za sestavo vlade. To večino zdaj okrog sebe zbira predsednik drugouvrščene stranke LMŠ Marjan Šarec.

Pravne dileme

Da ne bi prišlo do postopkovnih zapletov, je parlamentarna zakonodajno-pravna služba preverila in ugotovila, da lahko Janša mandat vrne tudi naknadno. Tonin je pojasnil, da bi Janša lahko mandat tudi prevzel in vrnil še pred glasovanjem, če bi ugotovil, da vlade ne more sestaviti. Ni pa še pravno jasno, kaj bi se v tem primeru zgodilo s prvim krogom iskanja mandatarja; ali bi bil ta krog že porabljen ali ne.

Ta pravna dilema, ki jo bodo po besedah Tonina reševali v naslednjih dneh, ni nepomembna, saj vpliva na nadaljnje roke in večino, potrebno za izvolitev predsednika vlade. Slovenska ustava določa tri kroge za iskanje mandatarja. V prvem krogu ga lahko predlaga predsednik republike, v drugem, ki traja 14 dni, pa tudi poslanske skupine oziroma vsaj deset poslancev. V tretjem krogu se zahtevana večina za izvolitev predsednika vlade zniža. V prvem in drugem krogu je za izvolitev potrebnih vsaj 46 glasov poslancev, v tretjem pa le navadna večina opredeljenih glasov poslancev.


Najbolj brano