Končno “lifting” avtobusne postaje

Glavna avtobusna postaja v Kopru je dotrajana in neurejena, zato koprska občina načrtuje njeno posodobitev, pri tem pa računa na evropsko denarno pomoč.

Tako so si računalniško vizualizacijo prenovljene avtobusne 
postaje zamislili v Studiu Pirss. Foto: Studio Pirss
Tako so si računalniško vizualizacijo prenovljene avtobusne postaje zamislili v Studiu Pirss. Foto: Studio Pirss

KOPER > Zdajšnjo podobo avtobusne postaje brez pokritih peronov, brez urejenega prostora za potnike, voznike in hrambo prtljage, brez sanitarij in prometnega urada je povsem povozil čas. Če k temu prištejemo še razpokano in nevarno vozišče in druge prometne površine ter dotrajano urbano opremo (klopi, čakališča) je mera polna.

Projekt predvideva preplastitev celotne ploščadi avtobusne postaje (gre za približno 3600 kvadratnih metrov površin), zamenjavo dotrajanih robnikov, novo tlakovanje peronov, izdelavo nadstrešnice nad peronom in namestitev nove urbane opreme. V bodočem pritličnem paviljonu bi bili prostori za nadzornika prometa, čakališča in družabno središče. Za zdaj pa ni znano, ali se bodo za kakšno obnovo odločili tudi v družbi Slovenske železnice, ki so lastniki bližnjega objekta in nekaterih zemljišč ob železniških tirih.

740.000 potnikov so leta 2014 našteli v koprskem javnem mestnem prometu.

Naložba v prenovo bi stala 1,2 milijona evrov, od tega bi koprska občina zagotovila približno 388.000 evrov. Če bodo uspešni pri kandidaturi, bi iz evropskega kohezijskega sklada (mehanizem celostnih teritorialnih naložb) črpali 715.000 evrov, država pa bi primaknila še 126.000 evrov. V koprski občini si želijo gradbeno dovoljenje pridobiti jeseni, z deli bi začeli januarja prihodnje leto, sklenili pa bi jih predvidoma v začetku poletja.

Glavna avtobusna postaja je vstopna točka v mesto, pa tudi stičišče številnih lokalnih, primestnih, regionalnih ter mednarodnih povezav, zlasti z Italijo in Hrvaško. Od leta 2002 trend števila potnikov v javnem mestnem prometu narašča. Če je bilo takrat prepeljanih približno 289.000 potnikov, jih je bilo leta 2007 že 530.000, leta 2013 je številka narasla na 674.000 potnikov, leto kasneje pa so našteli 740.000 potnikov.

1,2 milijona evrov bo po načrtih stala prenova koprske avtobusne postaje.


Najbolj brano