Likovni preplet vseh generacij

Kromberški grajski park v vsej svoji lepoti je nedavno nudil senčno zavetje in navdih številnim ustvarjalcem vseh generacij, ki so se udeležili dogodkov ex-tempore ter Zvočni štrbunk. Likovno ter literarno-glasbeno dogajanje sta priredili novogoriška območna izpostava Javnega sklada za kulturne dejavnosti (JSKD) in Zveza kulturnih društev Nova Gorica.

V kromberškem grajskem parku je na temo detajla gradu ustvarjalo 44 likovnikov: 20 otrok in 
24 odraslih.  Foto: Sabina Volk Simčič
V kromberškem grajskem parku je na temo detajla gradu ustvarjalo 44 likovnikov: 20 otrok in 24 odraslih.  Foto: Sabina Volk Simčič

KROMBERK > Ex-tempore Kromberk je tokrat v grajski park, ki ni nudil le prijetne sence, ampak je bil tudi v navdih, privabil kar 44 likovnikov - 20 otrok in 24 odraslih. Letošnja tema likovnih ustvarjalcev je bil detajl gradu.

Medgeneracijski ustvarjalni dogodek

“Prihodnje leto bomo praznovali desetletnico prirejanja dogodka ex-tempore, ki postaja vse prepoznavnejši. Od samega začetka leta 2010 je bil zasnovan kot medgeneracijski ustvarjalni dogodek, saj otroke pripeljejo starši ali stari starši, ki nato ustvarjajo vsak svoje delo,” pravi Sabina Volk Simčič, vodja novogoriške območne izpostave JSKD.

Letos so sodelovali tudi posamezniki iz različnih likovnih društev iz regije (LD Coronini Šempeter, KUL-TU-RA LS Renče, DLTU Tolmin, KD Svoboda-Likovna skupina Svetloba, KUD Goriška paleta, MKD Ohridski biseri). Njihovo ustvarjanje si je z zanimanjem ogledalo več obiskovalcev, med njimi je bil tudi mentor KUD Goriška paleta, slikar in nekdanji profesor Franc Golob.

Žirantki, umetnostna zgodovinarka in likovna kritičarka Nataša Kovšca in akademska kiparka Nika Šimac, sta izbrali tri najboljša dela med odraslimi in otroki. Med najmlajšimi je prvo nagrado osvojil Vitan Bajc iz Ajdovščine, za njim se je uvrstila Erika Šavli izNove Gorice, tretja nagrada pa je pripadla Domnu Staniču iz Deskel.

Od odraslih likovnih ustvarjalcev je žirijo najbolj prepričala Novogoričanka Danijela Milašinović, druga nagrada je šla v roke Helene Stanič iz Deskel, tretja nagrada pa je pripadla Niki Škofič iz Ajdovščine.

Grajska pravljica z glasbeno kuliso

Večer je popestril glasbeno-literarni dogodek Zvočni štrbunk. Pravljico za vse generacije Štrbunkov grad avtorja Mirana Rustje je premierno interpretiral Dejan Koban, za glasbeno doživetje pravljice pa je poskrbela zasedba Kombo C Zlatka Kaučiča, ki je posebej za to pravljično priložnost zaigrala avtorsko glasbo.

Uvodna literarna beseda je pripadla dr. Tanji Badalič, ki je pravljico na kratko predstavila. Prireditelji se nadejajo, da bi pravljico, ki se je čudovito spojila s kromberškim gradom, čim prej spet ponovili.


Najbolj brano