Najlepša čipka s Cola

Na nedeljsko državno tekmovanje v klekljanju se je s poprejšnjih šolskih uvrstilo 141 mladih tekmovalcev. Kakovost so potrdili z doslej najvišjim številom osvojenih priznanj Ivanke Ferjančič. Najlepšo čipko je ponovno sklekljala Mojca Škvarč s Cola.

Mojca Škvarč ob “naj” čipki po izboru obiskovalcev. Foto: Saša Dragoš
Mojca Škvarč ob “naj” čipki po izboru obiskovalcev. Foto: Saša Dragoš

IDRIJA > Vstopnico na nedeljsko državno tekmovanje je na poprejšnjih šolskih izbirnih tekmovanjih dobilo 141 otrok. Čeprav so največ vidnih mest ponovno osvojili mladi iz Železnikov in Črnega Vrha, so se s kakovostjo klekljanja izkazali vsi. Z 28 tekmovalkami je bila ponovno skromna udeležba v dveh odraslih kategorijah.

Med zmagovalci prvič fant

Najmlajša kategorija je prinesla delitev prvega mesta Tereziji Praznik (Žiri) in Eriku Bezeljaku iz Črnega Vrha. Erik je prvi fant, ki mu je uspelo na najvišjo stopnico. V zahtevnejši kategoriji pa z drugim mestom ni veliko zaostal, prav tako Črnovrščan Benjamin Jamšek. Sočasno je osvojil zlato priznanje Ivanke Ferjančič. To priznanje, ki so ga poimenovali po prvi učiteljici klekljanja v Idriji, podeljujejo za kakovost izdelave tekmovalnih čipk. Tokrat so zlatih in srebrnih priznanj podelili največ doslej.

Prvo mesto v tej kategoriji je osvojila Nina Čenčič (Železniki). V preostalih dveh kategorijah po šolskem programu sta bili zmagovalki prav tako iz Črnega Vrha: Veronika Fajdiga in Monika Rudolf. Med učenkami izbirnega predmeta klekljanja pa je najviše segla Tjaša Petek iz Ljubljane.

Med odraslimi tekmovalkami je v lažji kategoriji zmagala Marjeta Adam (Logatec), pred Mojco Čerin (Kranj) in Marijo Kosmač (Spodnja Idrija). V težji kategoriji pa Špela Bernard (Železniki), pred Anito Mohorič (Črni Vrh) in Mileno Kalan (Nova Gorica).

Najlepša čipka: cvetlični vrt

Študentka pedagoške akademije Mojca Škvarč s Cola je že drugič sklekljala najlepšo čipko po izbiri obiskovalcev. Zahteven motiv prepletajočega cvetja je od nje zahteval več kot leto dni dela. S čipko je osvojila tudi najbolj zahteven certifikat kakovosti geografskega porekla idrijske čipke.

“Čipkarsko šolo sem obiskovala vsa leta šolanja. Čeprav je ta že za mano, zelo rada klekljam,” je povedala Škvarčeva. Njena mentorica je Anka Jamšek. Kot običajno je prav ona imela na tekmovanju največ tekmovalcev (iz Črnega Vrha in vipavske doline) z osvojenimi priznanji.


Najbolj brano