Kdo bo vodil državni zbor?

Beseda, s katero bi tri dni pred ustanovno sejo novega državnega zbora najbolje opisali slovenski politični prostor, je zmeda. Do kolikšne mere se je morebitna nova koalicija že uskladila, naj bi se pokazalo pri glasovanju o predsedniku DZ. Kot je razumeti začasne vodje poslanskih skupin, dogovora o kandidatu še ni in ga morda tudi do petka ne bo.

 Foto: STA
Foto: STA

LJUBLJANA > Začasni vodje poslanskih skupin so se včeraj brez večjih razhajanj dogovorili, kje v veliki dvorani državnega zbora bo kdo sedel. Bistvena točka petkove ustanovne seje, izvolitev predsednika državnega zbora, pa ostaja neznanka.

Prvo sejo bo vodil najstarejši poslanec, 73-letni Peter Jožef Česnik iz Stranke Alenke Bratušek. Lahko se zgodi, da bo moral Česnik vskočiti tudi kot slavnostni govornik v nedeljo zvečer, ko bo DZ obeležil dan državnosti. Ta čast bi sicer pripadala novemu predsedniku državnega zbora, a kot kaže zdaj, je malo možnosti, da bi ga poslanci izbrali že v petek.

46 glasov ali več je potrebnih za izvolitev predsednika državnega zbora.

SMC bi rada, da je Cerar skupni kandidat

Pogovori o morebitnem koalicijskem sodelovanju še niso tako daleč, da bi politične stranke lahko že določile skupnega kandidata. Začasni vodja poslancev SMC Igor Zorčič je sicer včeraj potrdil, da je njihov kandidat predsednik stranke Miro Cerar. “Če se bomo v okviru levosredinske koalicije uspeli dogovoriti o nadaljnjem sodelovanju, bomo ponudili predsednika stranke Mira Cerarja kot skupnega kandidata,” je napovedal. Bilo bi državotvorno, če bi predsednika izvolili v petek, drugih kandidatov iz vrst strank, ki se trenutno pogovarjajo o levosredinskem bloku, za zdaj niso dobili.

Po nenapisanem pravilu bi sicer mesto predsednika DZ pripadalo drugi najmočnejši stranki v koaliciji. Če bo koalicija levosredinska pod vodstvom LMŠ, bi šla ta funkcija v roke SD. “Zaenkrat Socialni demokrati nimamo imena in zaenkrat kar koli bi povedal, bi povedal preveč,” je o tej temi dejal začasni vodja poslancev SD Matjaž Han. Po njegovih besedah je vse še stvar dogovorov in pogovorov, ki se bodo vrstili do petka. O tem, ali bodo takrat imeli ime ali bodo predlog za predsednika državnega zbora prepustili stranki SMC, pa: “Socialni demokrati zaradi prestižnih funkcij ne bomo ovirali sestave nove vlade.”

Marjan Šarec se je o iskanju novega predsednika državnega zbora izrekel kakih 200 metrov stran od parlamenta, na sedežu stranke Levica, kjer se je s to stranko prvič pogovarjal o možnostih koalicijskega sodelovanja. LMŠ ne bo predlagala svojega kandidata za predsednika DZ, do tega, koga bodo v petek podprli, pa se še niso opredelili. Kdo bo predsednik državnega zbora, je bilo običajno vezano na rezultat na volitvah, je dejal Šarec, a dodal, da je vse stvar dogovorov, “nič ni dokončnega, nihče ni zaprl vrat.”

Se bo prerivalo več kandidatov?

V Stranki Alenke Bratušek pričakujejo, da bo kandidata za predsednika DZ predlagala LMŠ. Kandidata te stranke bi tudi sami podprli, je včeraj dejal začasni vodja SAB Marko Bandelli, ki pričakuje, da bo v petek izvoljen le začasni predsednik. Kandidata SDS ne bi podprli. Enako pravi tudi Matej T. Vatovec, začasni vodja poslancev Levice, ki kot bolj verjetno napoveduje podporo kandidatom drugih strank. Zmago Jelinčič (SNS) medtem pričakuje vsaj tri ali štiri kandidate, ki se bodo med seboj prerivali, in pravi, da se bodo v njihovi poslanski skupini o podpori težko odločili.

Kandidata za predsednika lahko predlaga deset poslancev. Če je kandidatov za predsedniško funkcijo več, je izvoljen tisti, ki bi dobil najmanj 46 glasov.

“Obstaja zelo velika verjetnost, da v petek ne bomo dobili predsednika DZ,” pa je vtise, ki si jih je ustvaril na podlagi dovčerajšnjih pogovorov, strnil začasni vodja poslancev NSi Matej Tonin. Kot enega od možnih kandidatov za predsednika DZ se omenja tudi njega. Tonin te možnosti ne izključuje. “Lahko vam potrdim samo to, da ni še nič dogovorjeno, da pa smo s strankami začeli bolj vsebinske pogovore,” je dejal.

Začasni vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec včeraj ni stopil pred mikrofone.


Najbolj brano