Predstavili pesem, ki so jo z reperjem Drillom zapeli izolski šolarji

Svet samo tvoj je se imenuje pesem, ki so jo skupaj z raperjem Drillom sestavili in zapeli izolski šolarji ter jo danes predstavili na izolskem Svetilniku.

Izolski učenci, raper Drill (četrti z desne), maskota Cuperman (ob 
njem) in direktor Komunale Denis Bele (desno) med predstavitvijo 
okoljskih projektov na Svetilniku. Foto: Alenka Penjak
Izolski učenci, raper Drill (četrti z desne), maskota Cuperman (ob njem) in direktor Komunale Denis Bele (desno) med predstavitvijo okoljskih projektov na Svetilniku. Foto: Alenka Penjak

IZOLA > “... naravo spoštuj, dapenj ne bo vse fuj ...” ali “ker ta svet samo tvoj je, moraš pazit na okolje ...” so le nekatera med sporočili, zbranimi v raperski skladbi Svet samo tvoj je. Njeno besedilo je soustvarilo 40 izolskih šolarjev, pri čemer jih je vodil sam Andrej Bučar - Drill. Izmed vseh sodelujočih z osnovnih šol Vojke Šmuc, Livade in Dante Alighieri so izbrali osem izvajalcev, s katerimi so skladbo posneli v studiu, k njej pa pridali še privlačen videospot.

“Ob nastajanju te skladbe so se mladi učili še o hip hop kulturi. Odrepali so na instrumental, ki zveni kot tako imenovani old school oziroma starošolski rap, in predali pomembno sporočilo: frajer si, če pobereš smeti in skrbiš za naravo,” je na Svetilniku, kjer je Komunala Izola predstavila še video omenjene pesmi, povedal uveljavljeni raper.

A glasbenik pri projektu Drill sporočilo, ki bo okolje prebudilo, ni bil sam. Pri sestavljanju verzov, polnih okoljskih sporočil glede ločevanja odpadkov, ponovne uporabe predmetov in čiščenja pasjih iztrebkov, so mu pomagali še raper iz Lucije Zofa Lipa in Metka Magdalena Šori, pionirka širjenja kulture ponovne uporabe v Istri, ki pri akciji osveščanja Izolanov sodeluje v podobi maskote Cupermana.

Poleg skladbe, ki so jo zapeli, so mladi Izolani z OŠ Vojke Šmuc predstavili še opozorilne table, ki jih bodo delavci Komunale postavili na zelenice, namenjene pa so lastnikom psov. Glede na to, da redarji v Izoli še bolj strogo oprezajo za tistimi, ki iztrebkov ne pobirajo, o čemer smo že poročali, so opozorila na mestu. Sporočila, zapisana v verzih, s katerimi šolarji spodbujajo someščane k ločevanju odpadkov, pa so že nalepljena na zabojnike v sklopu ekoloških otokov.

Denis Bele, direktor izolske Komunale, je danes Izolane opomnil, naj ne puščajo nevarnih, gradbenih in še kakšnih odpadkov naokrog. “Kdor nas bo poklical, mu bodo komunalni delavci brezplačno pripeljali pet kubičnih metrov velik zabojnik in ga tudi odpeljali. Zato ni razlogov za nastajanje črnih odlagališč. Če hočemo, da bo Izola še naprej urejeno mesto, ne gre brez sodelovanja njenih prebivalcev in obiskovalcev,” je poudaril Denis Bele.


Najbolj brano