Z inovacijami do višjih prihodkov

V okviru Dneva inovativnosti na Zelenem krasu je postojnska območna gospodarska zbornica včeraj podelila priznanja za najboljše inovacije v Primorsko-notranjski regiji.

“Zlati” inovatorji iz  podjetju Efos z direktorjem postojnske 
zbornice Boštjanom Požarjem (skrajno desno) in izvršnim direktorjem GZS  Mitjo Gorenščkom (skrajno levo).  Foto: Veronika Rupnik Ženko
“Zlati” inovatorji iz podjetju Efos z direktorjem postojnske zbornice Boštjanom Požarjem (skrajno desno) in izvršnim direktorjem GZS Mitjo Gorenščkom (skrajno levo).  Foto: Veronika Rupnik Ženko

PIVKA > Na letošnji, že 16. razpis za izbor najboljših inovacij, s katerim želi območna gospodarska zbornica spodbujati inovativno razmišljanje ter izboljšati razvitost inovativnega okolja, je prispelo enajst prijav, v katerih je sodelovalo 24 inovatorjev.

Na zbornici so zadovoljni, da je bilo med letošnjimi prejemniki priznanj precej žensk, na razpis pa je prispelo tudi nekaj netehnoloških inovacij, ki jih inovatorji razvijajo bolj v lastno veselje kot zaradi zaslužka.

Škodljivce lovijo v več kot 40 državah

Drugače je pri tehnoloških inovacijah: “Prihodki iz prodaje naše inovacije rastejo za skoraj sto odstotkov na leto, v skupni rasti podjetja pa predstavljajo 50 odstotkov,” o finančnem učinku pravi Matej Štefanič, direktor podjetja Efos z Razdrtega, v katerem so razvili najbolj izstopajočo letošnjo zlato inovacijo - sistem Trapview, ki je najnaprednejši tovrstni sistem na svetu.

Gre za napravo, ki s pomočjo umetne inteligence uporabnikom v kmetijstvu omogoča avtomatsko spremljanje in napovedovanje populacije škodljivcev, s čimer lahko pri varstvu rastlin sprejemajo boljše odločitve, zmanjšajo gospodarsko škodo in negativen vpliv na okolje ter izboljšajo dobičkonosnost pridelave.

Napravo že prodajajo v več kot 40 državah, kupci so velika fitofarmacevtska podjetja in veliki pridelovalci hrane. Njihovi ključni trgi so Italija, Francija, Španija, ZDA, Brazilija in Avstralija.

Tišji pomivalni stroji

Zlata priznanja so prejela podjetja Kovinoplastika Lož za vratno zaporo comfort, ki izboljša tesnjenje vratnega krila, EBM-papst Slovenija za razvoj vibroizolacije motorja na ventilatorju za pomivalni stroj, zaradi česar je aparat tišji, Kolektor ATP pa za novo zasnovo zabrizgovanja kovinskih palic v plastiko na vzglavniku MFA 2 za Daimler. Prve tri najboljše inovacije podjetij Efos, Kovinoplastika Lož in EBM-papst so se uvrstile tudi na nacionalni izbor za najboljše inovacije GZS.

Srebrno priznanje je šlo v podjetje Izoterm Plama za inovacijo PlamaStep (polietilenska zaščitna folija za tla v fazi gradnje ali obnove). Bronasto priznanje pa sta za pečeno piščančje meso, ki ga potrošnik le še pogreje, prejela Pivka perutninarstvo, ki na ta način izkorišča tržno nišo, in samostojna inovatorka Erika Iskra Tomažič iz Ilirske Bistrice za didaktični pripomoček Krokoskok za predšolske otroke, namenjen spodbujanju razvoja na več področjih.

Zahvalo za prispevek na področju inovativnosti so prejeli zavod za socialno podjetništvo Svit za komercialni spletni portal, ki podjetjem omogoča promocijo, Nataši Frank Barbiš in Barbari Frank iz Ilirske Bistrice za didaktični pripomoček Mišek Bami, Vilku Škrabu iz Ilirske Bistrice za samokolnico z električnim pogonom na sončno energijo ter Mateji Morel Rutar iz Košane za Tiho knjigo - knjigo, ki nima besedila, pač pa elemente, ki omogočajo, da si otrok z njo sam ustvari nešteto zgodb.


Najbolj brano