Slovenija za želeni rezultatski zasuk potrebuje velike spremembe

So slovenski rokometaši danes sposobni pokvariti predvideno madžarsko veselico v Veszpremu? Odgovor bomo dobili nekaj pred 21. uro, ko naj bi bilo znano, katera ekipa se bo prebila na svetovno prvenstvo po povratnem dvoboju kvalifikacij.

Slovenski rokometaši se nadejajo, da bodo v Veszpremu pokvarili 
madžarsko veselico.  Foto: Tomaž Primožic/FPA
Slovenski rokometaši se nadejajo, da bodo v Veszpremu pokvarili madžarsko veselico.  Foto: Tomaž Primožic/FPA

Ob koncu dolge in naporne sezone v rokah in nogah ni ostalo prav veliko nabojev, v glavah pa začetne svežine. V slovenskem taboru se vendarle nadejajo, da imajo še neizkoriščene rezerve s prve tekme, v kateri je bilo kar precej dolžnikov, od igralcev do selektorja Veselina Vujovića. Poraz s 24:29 v koprski Bonifiki je bil po razvoju dogodkov pravzaprav neizbežen.

Madžari so vedeli, da tudi ob najstrožjem sodniškem kriteriju na klopi za kaznovane ne bodo presedeli toliko minut, kot bi si morda zaslužili. So pa bili v svojem početju dosledni, torej so imeli razdelan sistem igre, kar za slovenske rokometaše ne bi mogli trditi. Na postavljeno madžarsko obrambo so izgubljali energijo in zamisli, vključno z gonilno silo Miho Zarabcem. Madžarski selektor Ljubomir Vranješ je kmalu uvidel, da bo pol dela opravljenega, če zaustavi iznajdljivega organizatorja igre Kiela. Slovenija ni imela načrta B ali pa ta ni deloval in je po prikazanem še razmeroma dolgo ohranjala rezultatsko ravnotežje.

Kaj se lahko spremeni? Vse ali pa nič. Zaradi poškodb sta poleg Mateja Gabra doma ostala tudi Niko Medved, ki ga bo nadomestil Matic Verdinek, in Gregor Potočnik. Tako bo tudi v Veszpremu edini klasični levi zunanji igralec Borut Mačkovšek, ki pa ne bo mogel igrati vseh 60 minut v obrambi in napadu. Na dlani je, da bo madžarske hruste na tem položaju tudi v Veszpremu poskušal izigrati Marko Bezjak, kar je prineslo le malo uspeha v Kopru, kjer je bilo pogrešati tudi vratarski prispevek. Namesto Urha Kastelica bo Urbanu Lesjaku na povratni tekmi pomagal velenjski vratar Rok Zaponšek.

Doma so po pričakovanjih ostali Nino Grzentič, Gal Marguč in Rok Ovniček, ki niso bili v zapisniku niti na prvi tekmi, v kateri so Madžari otopili nesojene slovenske adute, vključno s čvrsto obrambo in hitrimi protinapadi. V Veszpremu bodo gostje poskušali stopnjevati agresivnost, vprašanje pa je, če jim bosta češki sodniški par in vroče navijaško ozračje to dopuščala. Težko je tudi verjeti, da bi Madžare zdelala utrujenost ali bi klonili pod pritiskom, zato bi bila zmaga v skupnem seštevku izločilnega dvoboja še večji podvig, kot je bil zasuk v dvoboju za tretje mesto proti Hrvaški na zadnjem svetovnem prvenstvu. A pustimo se presenetiti.


Najbolj brano